Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС павират пътя за безлимитно частно финансиране на партиите

ГЕРБ и ДПС павират пътя за безлимитно частно финансиране на партиите

България

|
Четв, 20 Юни 2019г. 19:04ч.
ГЕРБ и ДПС павират пътя за безлимитно частно финансиране на партиите

Годишната субсидия на партиите да бъде намалена от 11 на 1 лев на глас, но за сметка на това ще могат да се финансират от частния сектор и то без ограничения, а държавата ще им предостави безплатно офиси. Не се предвижда забрана за концесионери, дружества с държавно участие и фирми, които печелят обществени поръчки, да бъдат партийни дарители. Няма да има и лимит за парите, които годишно да получават партиите.

Така изглежда новият хибриден модел на ГЕРБ и ДПС за издръжка на политическите сили в България, одобрен на второ четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси в четвъртък. Нито един депутат от "Обединени патриоти" не дойде на заседанието – вероятно за да избегнат упреци за съюз с ДПС, каквито скрупули ГЕРБ отдавна нямат. Против предложението бяха само депутатите от БСП.

Валери Симеонов: Никакъв вот преди да се произнесе коалиционният съвет

Промените трябва да влязат в сила от 1 юли. Окончателното гласуване в пленарна зала е първа точка от дневния ред на парламента в петък.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче възрази. "Моите уважения, но Бойко Борисов не управлява еднолично. Настояваме въпросът за партийните субсидии да не бъде обсъждан утре, а на коалиционен съвет", заяви Симеонов в четвъртък следобед пред бТВ.

"Кои са коалиционни партньори на ГЕРБ? Днес сме ние, утре не се знае кои ще са… Наблюдаваме едно преориентиране на ГЕРБ", допълни Симеонов.

Той предупреди, че бизнесът ще спонсорира само тази партия, която е на власт и напомни, че от години партията му предлага субсидията да се намали на 6 лв. на глас.

В същото време бюджетната комисия отхвърли предложението му за 8 млн. лв. таван на даренията за една партия годишно.

Има ли задкулисен сценарий между ГЕРБ и ДПС

Не искаме, но сме принудени да се съгласим на този модел, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, чиято партия бурно възразяваше на внесените от ГЕРБ промени за радикално орязване на държавната подкрепа за партиите. Преди седмица видният бизнесмен и депутат от ДПС излезе с конпрапредложение – щом субсидията ще е 1 лев, по-добре да е нулева и да се мине към американски модел на партийно финансиране от частния бизнес, но при пълна прозрачност.

БСП съзря предварителен сценарий между двете уж спорещи партии ГЕРБ и ДПС за прокарване на новия модел, който според социалистите и почти всички независими експерти тотално ще подчини политическите сили на олигархични интереси, ще обрече малките партии на изчезване и ще ликвидира демокрацията.

Как е сега

Според действащия закон партиите получават държавна субсидия от 11 лева на глас, но не могат да се финансират от юридически лица и от еднолични търговци, не могат да получават движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма. Имат обаче възможност за дарения от физически лица, но за една календарна година човек не може да дари повече от 10 000 лв. Такова е положението от 2009 г. насам.

Представена тогава цел – борба с корупцията, честно и прозрачно финансиране, което да позволи на партиите да не изпадат в пряка зависимост от бизнес интереси.

"Да, ще има зависимости"

"Дали сега ще има зависимости? Еми ще има, колкото и да е прозрачен моделът", призна Йордан Цонев от ДПС пред колегите си от бюджетната комисия. По думите му обаче вината за тези зависимости няма как да се приписва на ДПС, която била единствената отговорна партия.

"Правим това против волята си. Правим го, защото ни принуждавате. Искаме публично финансиране...Субсидията не може да е по-малко от 2.5 млн, защото има 4 вида избори. В някои години има по два избора, в някои - няма. Една кампания струва около 2 милиона - за медии, за плакати. Една партия се нуждае от 150 хил. лева месечно за административна дейност. Един лев на глас не е достатъчен, за да посрещне тези нужди на по-малките партии. ГЕРБ и БСП са по-добре", каза Цонев. Малко по-рано същия ден стана ясно, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган си е купил ТЕЦ "Варна" за 1.5 млн. лв. от фирма на Данаил Папазов, който преди това придобил ТЕЦ-а за 48.5 млн. евро.

За промяната в модела на партийното финансиране виновни били медиите и другите партии, които подвели хората да гласуват на референдума на Слави Трифонов преди 3 години, обясни Йордан Цонев в дългата си тирада: "Всички медии целокупно искахте това. Е, получихте го. Не ми пука какво ще напишете за мен и ДПС. Ние ще го направим максимално прозрачно, но ще продължи да има опасност от зависимости".

Моделът, който предлага ДПС, пък не бил "американски", както го представи Пеевски, а по-скоро "по американски пример".

ГЕРБ и ДПС приеха единствено текстовете, предложени от тях самите.

ГЕРБ отказва равен старт – не можело да им "национализират" милионите

Румен Гечев от БСП коментира, че става дума за "внимателно разработен сценарий" за поставяне на опозицията в патова ситуация точно преди местните избори, защото ГЕРБ имат на депозит над 23 млн. лева, а останалите партии – не.

Той отбеляза, че тенденцията в Европа е да се увеличава общественото финансиране за партиите.

"Това, което от ГЕРБ предлагате, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лева? Ще ми слагате на "Трабант" двигател от "Мерцедес". Ние сме членове на ЕС", каза Гечев.

За да е честно състезанието, БСП предложи партиите да върнат и парите, които държат на депозит. ГЕРБ отхвърли това с мотива, че "не сме 9 септември 1944 г., за да национализираме частни средства".

"Използването на референдума е юридически необоснован. Той не събра нужните гласове", напомни Румен Гечев.

Доскоро и ГЕРБ бяха на същото мнение и три години отказваха да се съобразят с резултата от допитването на Слави Трифонов. Нещата се обърнаха, след като миналия месец шоуменът разкри как в разрез със закона парламентарните партии получават не по 11, а по 13 лв. на глас. Парламентът побърза да поправи "грешката", а премиерът Борисов – да поиска спешно орязване на субсидията до 1 лев на глас.

В опит да защити партията си, Александър Иванов от ГЕРБ обяви: "Ние си имаме национална телевизия, не ни е нужна БСП ТВ". След реплики от социалистите Иванов се поправи и уточни, че не ГЕРБ, а България си има национална телевизия.

Министерството на финансите няма разчети

Ако приетият от бюджетната комисия проект мине в пленарната зала, ще се стигне до интересна ситуацията. От една страна, държавата иска от партиите да върнат общо 14.6 млн. лв. надвзети субсидии от 2016 г. насам, а от друга ще им спре парите, с които могат да си върнат дълга.

Дора Янкова от БСП атакува идеята на ГЕРБ партиите да получават безплатни офиси от общините и държавата. Изтъкна, че няма разчет колко ще струват тези помещения. По думите й с безплатни офиси реално икономията за бюджета ще е по-малка и на практика субсидията става не 1, а субсидията 2-3 лева на глас.

От финансовото министерство признаха, че такива разчети наистина няма, защото идеята за безплатни офиси е на депутати. Румен Гечев пък подчерта, че липсват разчети и колко ще загуби бюджета от ДДС, защото партиите няма да харчат колкото в момента.

Според разчетите на финансовото министерство по първоначалния проект, който предвиждаше единствено намаляване на субсидиите на 1 лев, само за второто полугодие на тази година бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева, очакваше се годишно тя да е около 35 млн. лева.

mediapool.bg