Кламер БГ - Новини: ГЕРБ даде на заден: Няма да опростят, а ще разсрочат дълговете на мюфтийството

ГЕРБ даде на заден: Няма да опростят, а ще разсрочат дълговете на мюфтийството

България

|
Ср, 13 Март 2019г. 15:57ч.
ГЕРБ даде на заден: Няма да опростят, а ще разсрочат дълговете на мюфтийството

ГЕРБ се отказва от предложението си за опрощаване на над 8 млн. лв. публични задължения на Главното мюфтийство. Новата идея е тези пари да бъдат разсрочени, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сряда.

Миналата седмица ГЕРБ и ДПС одобриха на първо четене силно оспорваните поправки в Закона за вероизповеданията, с които се опростяват задължения на шест вероизповедания в държавата на обща стойност 8 267 000 лева, от които 8 106 000 лева са на Главното мюфтийство.

Бурни възражения имаше от участващите в управлението "Обединени патриоти" (ОП), а депутатите от БСП, които над три седмици бойкотират парламента, обявиха законопроекта като поредно доказателство за съюза ГЕРБ-ДПС.

От ВМРО приветстваха завоя на ГЕРБ и заявиха, че това е правилното решение – да не се амнистират дълговете на едно вероизповедание. Други представители на ОП обаче коментираха пред Mediapool по повод завоя на ГЕРБ, че вероятно ще има нова сделка между ГЕРБ и ДПС, но не казаха каква.

Както се разбра, новото предложение на ГЕРБ не е обсъждано с ДПС.

Цветанов: Правим отсрочване, а не анексиране на задълженията

"Важно е да заявим - правим предложение да се регламентира, не да има опрощаване, а отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018 г. Всичко, което е изискуемо към момента, ще остане, но ще бъде разсрочено в някакъв период от време, който допълнително ще уточним. Некоректни са всякакви други спекулации по темата", заяви Цветанов пред репортери в парламента.

По думите му БСП са се заиграли с тази тема по един изключително непочтен начин. "Не смятам, че е редно да дават интервюта от техните централи, а трябва да дойдат тук, за да защитават интересите на техните избиратели. Надяваме се предложението ни да бъде подкрепено от други политически сили, ние показваме по този начин, че търсим решение", коментира Цветанов.

"В момента православната църква получава заплата вече втори месец, а българските имами - не. Правим отсрочване на задълженията, натрупани до 2018 г., а не анексиране. Благодаря на финансовия министър, без неговата подкрепа нямаше как да стигнем до днешния резултат", допълни той.

Всички неизпълнени производства от НАП се спират

Всички неизпълнени производства от НАП се спират, докато не се определи срокът за разсрочване на дълга. Отсрочката ще отблокира частично получаването на държавната субсидия от мюфтийството.

"Ще може да се получава в по-голямата си част, така че да може изпълнението на задълженията на отделните вероизповедания да не блокира целите на закона", каза финансовият министър Владислав Горанов.

"Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите", поясни Горанов.

"През времето на отсрочване на задълженията се натрупва лихва. Периодът на отсрочка все още е предмет на дебат...Сигурни сме, че аргументите защо се прави опрощаване, вече ще отпаднат, защото говорим за отсрочване. Не сме говорили с финансови експерти на ДПС. Задълженията не са от вчера, всички те са обезпечени. Създаде се голямо напрежение между вероизповеданията. Ние трябва да разпродадем имущество", каза още Горанов.

Към момента има наложени запори върху банкови сметки, възбрани и спрени продажби на имоти на мюсюлманското вероизповедание, видно от становището на финансовото министерство към вече приетите промени за опрощаване на дълговете. Въпреки това имамите вземат заплатите си на ръка, явно без да се спазва законовото изискване първо да се платят осигуровките.

ГЕРБ, които са съвносители с ДПС на искането за опрощаването, ще внесат новото си предложение преди второто четене на законопроекта.

"По никакъв повод няма договорка или извиване на ръце от страна на ДПС. Недопустимо е, когато говорим за религии, да има някакъв политически оттенък", увери Цветанов.

Общественият скандал

След отбоя на ГЕРБ за обезсмислянето на преференциите в изборния закон, това е второ важно съвместно законодателно решение между ГЕРБ и ДПС за по-малко от месец, от което управляващата партия се отказва под натиска на общественото мнение.

Предложеното опрощаване на дълговете на мютийството предизвика не само политически, но и обществен скандал, особено след като ДПС, Мюфтийството и ГЕРБ го оправдаха с националната сигурност и етническия мир. Така и не стана ясно защо неплащането на дългове към държавата защитава националната сигурност и защо покриването им трябва да се вмени на всички данъкоплатци.

Законовите поправки не бяха финансово обосновани, не бе казано за какви точно задължения става дума и защо второто по големина вероизповедание в България, което разполага с имоти и приходи, не си е погасявало задълженията от 2005 г. досега.

По-рано бяха приети други промени в Закона за вероизповеданията, с които драстично нарасна държавната субсидия за православното и мюсюлманското вероизповедание. Мюфтийството обаче не може да си получи планираните средства, защото те ще отидат за покриване на дълговете му.

За да легитимира решението пред обществото, премиерът Бойко Борисов се срещна в понеделник с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи, макар че Българската православна църква плаща осигуровките на свещениците и служители си и натрупаният от нея дълг е пренебрежимо малък в сравнение с този на мюфтийството. "Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим", каза Борисов на срещата, а Мустафа Хаджи му съобщи, че "като духовен водач на мюсюлманите в страната не се занимава със счетоводни дела".

Преди ден НАП заяви в отговор на запитване на Mediapool, че опрощаването на дълговете на вероизповеданията не представлява държавна помощ, а платените данъци от религиозните организации за последните пет години са тайна.

"Патриотите" са доволни

ВМРО приветстваха отказа на ГЕРБ от амнистия на дълговете.

"Не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали, така че ние сме напълно доволни с това решение, което днес нашите партньори от ГЕРБ обявиха и смятаме, че това беше правилният път да се вслушаме в думите на хората, които на улицата казаха много ясно, че това не е правилният път. Отлагането на задълженията е правилен път. Така е правилно, честно и справедливо", коментира депутатът Александър Сиди.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов по-рано предупреди ГЕРБ: "Въпросът с опрощаването не беше съгласуван, нито беше коментиран даже с нас. Аз не мога да разбера ние като лукови глави ли стоим тук в тази коалиция, и да не би някой да си въобразява, че ей така ще подкрепяме и ще нарушим основните принципи, които са ни събрали в тази коалиция? Няма да стане. Ако Бойко Борисов не даде назад, ще има много сериозни проблеми в коалицията".

mediapool.bg