Кламер БГ - Новини: ГЕРБ готова да продължи с 50-те лева към пенсиите или да ги преизчисли

ГЕРБ готова да продължи с 50-те лева към пенсиите или да ги преизчисли

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 18:54ч.
ГЕРБ готова да продължи с 50-те лева към пенсиите или да ги преизчисли

Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г. Това обяви социалният министър Деница Сачева пред бТВ в четвъртък.

"Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите", каза тя. Какъв е третият вариант не стана ясно.

"В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1.2 млрд. лв. годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това", обясни Сачева.

Въпросът с вдигането на пенсиите стана все по-актуален след като правителството реши като мярка срещу кризата от коронавируса да дава допълнително 50 лв. към пенсиите на всички възрастни хора за периода август, септември и октомври. Сега в условията на протести спирането на тези средства ще бъде посрещнато с лошо око от пенсионерите. Много експерти предупредиха, че кабинетът няма да може да се върне към стария размер на пенсиите след като веднъж е развързал кесията. Освен това коалиционните партньори на ГЕРБ във властта от "Обединените патриоти" отдавна настояват минималната пенсия да стане 300 лв.

mediapool.bg