Кламер БГ - Новини: Върховният съд отряза Иванчева за касиране на евровота

Върховният съд отряза Иванчева за касиране на евровота

България

|
Ср, 12 Юни 2019г. 18:42ч.
Върховният съд отряза Иванчева за касиране на евровота

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши в сряда да не сезира Конституционния съд с искане за касиране на европейските избори. Жалбата до ВАС бе подадена от бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. В съобщението на ВАС не съобщават аргументите на пленума.

Решението е взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали на пленума.

Бившата кметица на "Младост" бе независим кандидат за член на Европейския парламент. Тя оспорваше законността на избора на Атидже Алиева и Искра Михайлова от листата на ДПС, които влязоха в Европейския парламент след отказа на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Десислава Иванчева твърди, че зачетените от ЦИК заявления на Карадайъ и Пеевски да оттеглят съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори е "институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната".

Конституционният съд можеше да бъде сезиран за касиране на изборите в срок от 15 дни след официалното обявяване на изборните резултати от ЦИК. Този срок изтече в сряда 12 юни.

Десислава Иванчева бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за искане на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Въпреки че е под домашен арест тя реши да участва в изборите и получи над 30 000 гласа от хора, които я смятат за жертва на репресивния апарат.

В жалбата си до ВАС тя бе написала, че решението на ЦИК за изваждане на Пеевски и Карадайъ от изборите нарушава конституцията, която "не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други" граждани".

mediapool.bg