Кламер БГ - Новини: Върховен съдия поиска извинение от член на Висшия съдебен съвет

Върховен съдия поиска извинение от член на Висшия съдебен съвет

България

|
Вт, 02 Юли 2019г. 15:37ч.
Върховен съдия поиска извинение от член на Висшия съдебен съвет

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански да се извини за обидните си внушения по отношение на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС), постановили присъдата срещу районния съдия Люба Петрова. Призивът бе направен във вторник от заместник-председателят на ВКС Галина Захарова.

Люба Петрова е съдия в Районния съд в Раднево. Тя бе осъдена окончателно на пробация за това, че си е измислила съдебно заседание, което не е провеждала.

На първите две инстанции обаче съдийката от Раднево бе осъдена на една година затвор условно. ВКС смекчи тази присъда, заменяйки я с пробацията. Съдебният състав на върховния (ВКС) прецени, че условната присъда е твърде тежко наказание, защото действията на Петрова не били користни и не са довели до вреди.

Тя си е измислила съдебното заседание заради принудителната хоспитализация на жена, която е страдала от психични проблеми. Потърпевшата е била хоспитализирана 64 пъти преди това. С действията си съдийката е успяла да издейства жената да се прибере вкъщи.

Намаляването на наказанието за съдия Люба Петрова й даде право да поиска от ВСС възстановяването на магистратската позиция в Раднево. По време на заседанието на ВСС, което разгледа това искане, Боян Новански реагира остро. Той обясни, че не намира за нормална присъдата на върховния съд и призова да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести.

"В качеството си на съдия във ВКС и ръководител на Наказателната колегия на ВКС намирам за необходимо да възразя срещу публично заявеното неуважение към върховната съдебна инстанция и обидните внушения по отношение на съдии от Наказателната колегия на ВКС по повод решението им по конкретно дело. Като съдии имаме висок праг на търпимост към градивната и отговорна критика, но не сме длъжни да се примиряваме с тенденциозни мнения, които голословно, без да се посочат каквито и да са доказателства, насаждат съмнения в интегритета ни", се казва в позиция на Галина Захарова до Новански.

Според нея метафората за "изпиране" на съвестта на съдиите е оскърбителна за репутацията им лична нападка.

"Изречените думи внушават подозрения за несправедливост на процеса поради съмнения за скрита мотивация на съдиите при постановяване на акта им, несъвместима със законовите изисквания и съдийската почтеност. Няма как да се вдъхне доверие към съда, ако професионалист, член на Висшия съдебен съвет, по закон призван да брани независимостта на съдиите, внушава необосновани съмнения за безпристрастността на съдиите по конкретно дело", допълва Захарова.

Върховният съд призовава Новански да даде доказателства срещу съдиите по делото или незабавно да се извини. Преди да стане член на ВСС Боян Новански беше адвокат. Той бе издигнат за член на съдебния съвет от "Обединени патриоти". Новански обеща в парламента да брани независимостта на магистратите от външен натиск.

Самата Галина Захарова също беше член на ВСС до 2011 година. Тогава тя подаде оставка от съвета в знак на несъгласие с порочната кадрова политика на ВСС, която доведе до избора на избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Съдийската кариера на Янева приключи с присъда за незаконно разрешение за подслушване.

mediapool.bg