Кламер БГ - Новини: Външно министерство препоръча да се пътува само със самолет

Външно министерство препоръча да се пътува само със самолет

България

|
Съб, 14 Март 2020г. 17:05ч.
Външно министерство препоръча да се пътува само със самолет

Заради засилените мерки за сигурност по границите на европейските държави българското външно министерство препоръчва гражданите да пътуват само със самолет.

"По посочените по-долу причини, препоръчваме единствено пътуване със самолет", пише министерството. Подробна информация може да се прочете ТУК

Германия

Засилен контрол по границите с Австрия и Швейцария. Пътуващите с железопътен, включително и с регионален транспорт са длъжни незабавно да уведомят германската полиция при подозрение за COVID-19. Всички пътуващи с влак трябва да попълнят формуляр с личните си данни, данни за мястото, в което ще се установят и данни за контакт за срок от 30 дни след пристигането.

Словакия

Страната забрани международния пътнически автобусен и железопътен транспорт. При граничен контрол в страната се допускат само лица с обичайно местоживеене в Словакия. Международните летища трябва да бъдат затворени.

Хърватия

В Хърватия се подлагат на задължителна 14-дневна карантина в болница чужденците, които влизат от рискови региони, като например германските Хайнсберг в Северен Рейн – Вестфалия. Пътуващите от други части на Германия трябва да останат в 2-седмична домашна изолация, а ако такава не е възможна, се отказва влизане.

Косово

Наложена е забрана за влизане на пътуващи от Германия, Италия, Франция и Швейцария, като всички пристигащи полети са отменени.

Гърция

Към момента няма информация за въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане в страната. Към момента не са наложени ограничения на транспортните средства. С оглед на динамичната ситуация, гръцкото правителство обмисля различни варианти и сценарии относно трафика, вкл. от Италия, и не е изключена промяна в обстоятелствата, валидни към момента.

Пристанищата в Патрия, Игуменица, Пиреа - няма рестрикции, пътници и товари се пропускат; ГКПП Промахон и ГКПП Маказа - няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

Унгария

Забрана за влизане в Унгария на лица пристигащи от Италия, Китай, Иран и Южна Корея. Изключение правят унгарските граждани, идващи от тези страни, които подлежат на незабавна карантина за две седмици. Въвежда се засилен граничен контрол на словенската и австрийската шенгенска граница - проверка на телесната температура и лични интервюта. Водачите на камиони пристигащи от Италия към момента попадат под забраната издадена от властите.

Норвегия

Не са въведени рестрикции и ограничения за обикновените граждани. Международните летища работят в нормален режим.

Турция

Преустановени са полети до страни от ЕС – Германия, Франция, Испания, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия, Швеция и Холандия. Забраната важи до 17 април. Затворена е границата с Иран и Ирак. Въведена е дезинфекция за всички МПС. Експресният влак Истанбул – София е спрян временно, като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. Към момента няма затворени ГКПП към България от турска страна. При евентуално затваряне на ГКПП по турско-българската граница единствен възможен обходен сухопътен маршрут от Турция за България остава ГКПП Ипсала-Кипи на турско-гръцката граница, тъй като ГКПП Пазаркуле-Кастаниес е затворен и блокиран от мигранти. Предвид епидемиологичната обстановка в Гърция този вариант не може да се разглежда като алтернатива.

Русия

Руската федерация затвори почти всички въздушни маршрути с Китай, с изключение на полетите на Аерофлот до Пекин, Хонконг, Шанхай и Гуанджоу, както и редовните полети от Китай до летище Шереметиево в Москва. Считано от 13 март, Руската федерация временно ограничава въздушния трафик с Италия, Германия, Испания и Франция. Руските авиокомпании ще могат да изпълняват директни полети само от терминал F на летище Шереметиево до Рим, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид, Барселона, Париж.

Считано от петък, руските власти ще въведат временна забрана за издаване на визи на италиански граждани, с изключение на дипломатически, служебни и хуманитарни случаи. В Русия са спрени граничните пунктове за чужденци, пристигащи от Италия.

Египет

В случаите на пълно или частично затваряне на границите възможните обходни маршрути към съседни държави са само по въздух и море. Всички сухопътни ГКПП към съседните държави са затворени от тях,

без пункта към Либия.

Иран

На международните летища в Иран не са въведени ограничения за излизане от страната. Влизането се осъществява при нормални условия. Към 13.03.2020 г. всички сухопътни граници на Иран обаче са затворени от съседните държави за преминаване на хора и транспортни средства.

Държавната авиокомпания Iran Air все още лети до Франкфурт. Планират се полети до Париж.

mediapool.bg