Кламер БГ - Новини: Случаите на Covid-19 у нас са вече 264, мерките са удължени до 12 април (обновена)

Случаите на Covid-19 у нас са вече 264, мерките са удължени до 12 април (обновена)

България

|
Четв, 26 Март 2020г. 20:16ч.
Случаите на Covid-19 у нас са вече 264, мерките са удължени до 12 април (обновена)

Нови 21 случая на Covid-19 бяха потвърдени в четвъртък, с което общият им брой достигна 264. Същевременно въведените противоепидемични мерки бяха удължени до края на извънредното положение - 12 април, като се запазват почти всички съществуващи ограничения. Предвидени бяха някои облекчения като това доставчици на платежни услуви в моловете да работят, а пропускът на КПП-тата между градовете

беше разширен.

Новите случаи

В четвъртък бяха регистрирани нови 21 случая на коронавирус, с което броят им достигна 264. Два нови града бяха добавени на картата на разпространението на болестта у нас – Кърджали и Хасково с по един случай. Останалите от новорегистрираните случаи са в София (14), Смолян (2), Плевен, Варна и Велико Търново – с по един пациент.

Сред новите случаи са и двама военнослужещи. "На единия е била извършена авиомедицинска евакуация от Косово заедно с другия офицер с него, с който са близко контактни. Без клинични оплаквания, но с положителна проба. Ще бъдат настанени във ВМА. И един военнослужещ в Румъния, който е на мисия там, е дал положителна проба и е настанен в болница в Букурещ", обясни Мутафчийски.

В София вече в много болници има случаи на пациенти с Covid-19- ВМА, Пета градска, където случаите са вече 5, “Света Анна“ – два случая, “Пирогов“, Инфекциозна болница.

Изписани са вече общо 8 души, които са дали по две отрицателнни проби, утре се очаква да бъде изписана още една пациентка, съобщи началникът на щаба срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски. Една от изписаните днес пациентки е от Александровска болница.

Всички идващи от чужбина под карантина

По-рано здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за удължаване на мерките по искане на оперативния щаб срещу коронавируса след като на сутрешния си брифинг председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че е поискал това.

Освен удължаване на мерките щабът е настоял всички пристигащи от чужбина да бъдат карантинирани, а не да има поименен списък с държави, които вече е доста дълъг. За това обаче предстои да бъде издадена отделна заповед.

[div class='left_orange']Мерките досега и занапред

От 21 март бяха въведени нови по-строги мерки, които сега ще продължат да действат до 12 април.

Те включват забрана на безцелните междуградски пътувания, като между отделните области

има контролно-пропускателни пунктове (КПП) и през тях полицията пропуска само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини или се прибират у дома. За да бъдат пропуснати, те трябва да покажат лична карта, медицински документи или удостоверение от работодателя, че работят на територията на съответната област.

Забранено е събирането в паркове, градини, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места.

Разрешено е само разхожданетто на кучета, но без струпвания.

Хората до 60 г. не могат да пазаруват между 8.30 и 10.30, за да осигурят безопасен коридор на възрастните. По това време хора под 60 години не могат да влизат по магазините и аптеките, но няма забрана за възрастните да пазаруват и извън този час.

Още от 13 март, когато беше въведено извънредното положение, пък има забрана за посещение на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафенета и сладкарници. Моловете също са затворени, в тях остават отворени само хранителните магазини, аптеките, а сега и доставчиците на платежни услуги. Ресторантите и заведеният за бързо хранене могат да доставят храна по домовете, но при "строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. [class='left_orange' div]

"Ще предложим на здравния министър да продължи мерките, които изтичат утре, до 12 април. В пълен обем. Ще препоръчаме обаче да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да се карантинират пристигнали. Да бъде за всеки един, който пристига в България, включително и за чужденците, задължителна 14-дневна карантина. И да удостоверят къде ще прекарат тази карантина", каза проф. Мутафчийски.

Той призова за пореден път хората да спазват стриктно всички наложени мерки, но без паника, защото в противен случай "ще стане страшно".

Попитан възможно ли е да няма пик на болестта, той заяви, че и на него много му се иска да е така, но експертите казват "няма шанс".

"Има 8 души, които са нетърпеливи да напуснат ВМА, но все още не са се изчистили от вируса. Четирима пациенти в "Пирогов" са в тежко състояние, интубирани. Единият е в критично. Възможно е да има лош изход от лечението му. Във ВМА има двама болни на ръба на дихателна недостатъчност. Засега удържат положението", каза още шефът на Националния оперативен щаб.

Eдна от болните с коронавирус е сестрата на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, съобщи самият той в Народното събрание, където депутатите обсъждаха дали да се разпуснат по време на извънредното положение. "Тук има един депутат, който също уважавам, неговият баща работи в Пета градска болница и всеки ден се среща с болестта. Моята сестра също е на първия фронт и е заразена с коронавирус", каза той.

60 млн. са предвидени за компенсация на 14 хил. медици на първа линия

Междувременно от социалното министерство съобщиха, че 60 млн. лв. от оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) ще бъдат насочени в подкрепа на 14 000 здравни работници в борбата с Covid-19. Именно с тази мярка ще бъдат покрити обещаните 1000 лева над заплатите на всички заети на първа линия в борбата с болестта – лекари, сестри, санитари и друг персонал.

Очакванията са да бъдат обхванати около 14 000 медицински и немедицински служители, които ще получат допълнителни 1000 лв. върху заплатите си още от

март.

По проекта ще може да се наеме допълнителен медицински и немедицински персонал, който да посрещне предизвикателствата в борбата с коронавируса. Планирано е и закупуване на лични и колективни предпазни средства, необходими за превенция от заразяване с Covid-19.

За носенето на маски

На сутрешния си брифинг Мутафчийски заяви, че маски категорично трябва да носят болните, за да не разпростряват аерозол, в който има вируси.

От здравите хора - задължително се носят маски от медицинските лица, които се грижат за заразени с коронавирус.

"За останалите - могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени на 100 процента. Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, е задължително да носят маска", допълни проф. Мутафчийски.

mediapool.bg