Кламер БГ - Новини: Всички задържани от ДФЗ по аферата Миню Стайков са пуснати срещу гаранция

Всички задържани от ДФЗ по аферата Миню Стайков са пуснати срещу гаранция

България

|
Пет, 19 Юли 2019г. 20:06ч.
Всички задържани от ДФЗ по аферата Миню Стайков са пуснати срещу гаранция

Всички задържани служители от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по аферата около алкохолния бос Миню Стайков за източване на евросредства са пуснати от ареста срещу парични гаранции, съобщиха от прокуратурата в петък.

Последни срещу парична гаранция от по 6000 лв. са били освободени Мели Махмудова – главен експерт в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони" и Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна". Двете единствени бяха задържани за 72 часа с прокуроско разпореждане.

Още в сряда от прокуратурата съобщиха, че са освободени трима от първоначално задържаните шестима служители в ДФЗ – всички срещу парични гаранции. Тримата са съдействали на обвинението.

Марио Кръстев – роднината на Миню Стайков

Срещу най-голяма парична гаранция от 26 000 лв. е освободен Марио Кръстев, който е старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията" по Програмата за развитие на селските райони.

За него от прокуратурата съобщиха, че той е роднина на Миню и Стайко Стайкови по сватовство. Стайков-младши е кум на Марио Кръстев и жена му Бети. Кръстник е и на детето им. Бети е сестра на мъжа на дъщерята на Миню Стайков. Яна Стайкова има брак с Петко Пишинов, чийто баща е строителният предприемач Благой Пишинов, писа "24 часа".

При акцията на прокуратурата във вторник са били иззети и два автомобила на Марио Кръстев – брониран "Мерцедес" и джип, чиито снимки разпространи прокуратурата.

Освен това обвинението твърди, че Марио Кръстев е раздал 1.8 млн. лв. заеми на дружества, сред които фирми за бързи кредити. Прокуратурата не уточнява обаче, че бащата на Кръстев е имал едър бизнес, който синът е наследил и милионите са от там, твърдят негови познати.

Обвинението срещу Марио Кръстев е за участие в ръководената от Миню Стайков организирана престъпна група (престъпление по чл.321, ал.6 от НК). От съобщението на прокуратурата не става ясно как той е участвал.

Другите четирима са обвинени в престъпление по служба

Другите четирима служители от ДФЗ са обвинени в престъпление по служба, но от прокуратурата мълчат какво точно е нарушението, което са извършили.

Това са бившият вече заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов, който е на свобода срещу 10 000 лв. гаранция, Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони" пуснат срещу 7000 лв. гаранция, Мели Махмудова – главен експерт в същата дирекция и Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна" бяха освободени срещу гаранции от по 6000 лв.

Според техни близки, това, в което ги обвиняват е, че са били заедно в една работна група, която е трябвало да устано дали има свързаност между "младите фермери", както ги нарече заместник-главният прокурор Иван Гешев, на Миню Стайков. Те обаче не са я установили.

Така според Гешев "младите фермери" на Миню Стайков са успели да получат неправомерно 8 млн. лв. европейско финансиране, но прокуратурата е успяла да предотврати получаването на още 10 млн. лв.

Най-интересното е, че престъпленията за които са обвинени четиримата са станали по времето на Румен Порожанов, когато е бил шеф на ДФЗ. Именно с негова заповед е била създадена работната група, чиято работа се е наблюдавала от тогавашния заместник-шеф на фонда Атидже Алиева – Вели, която днес е евродепутат от ДПС. Срещу тях обаче няма повдигнати обвинения.

Евтим Костадинов: Не изключвам атаката срещу сина ми да е заради къщите за гости

"Вярвам, че това повдигнато обвинение е недоразумение. Синът ми е работил с прокуратурата в рамките на година и половина за установяването на тези корупционни практики", каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов пред бТВ. Той е баща на Калоян Костадинов.

Евтим Костадинов обясни, че повдигнатото срещу сина му обвинение е, че е формирал работна група по заповед на ръководителя на фонда (по това време е Румен Порожанов – бел. ред).

Тя е трябвало да даде становище относно документацията на една от фирмите, но не ставало въпрос за лозаро-винарската програма, а за друга. Групата не е имала правомощия да отпуска пари, такива изобщо не са били преведени. По това време случаят с Миню Стайков изобщо не е бил на дневен ред, каза Евтим Костадинов.

Той не изключи арестът на сина му да е косвена атака спрямо работата му, който оглавяваше проверките на къщите за гости. "Докладът от проверките на къщите за гости беше завършен в понеделник, акцията срещу работната група е извършена на следващия ден. Не внушавам нищо, просто обръщам внимание", каза още Костадинов.

В същото време прокуратурата, която също се зае да проверява къщите за гости мълчи за резултатите от нейната проверка.

Шефът на правната дирекция е освободен без обвинение

Най-абсурден е случаят със директора на дирекция "Правна" в ДФЗ Иван Боянов, който първоначално също е бил задържан показно за 24 часа. Впоследствие срещу него не са повдигнати обвинения и той е освободен.

Според запознати причината за това е фактът, че за времето, за което прокуратурата твърди, че работната група е извършила нарушенията Иван Боянов е бил в продължителен болничен от ДФЗ и не е участвал в работата й.

Този факт кара мнозина в ДФЗ да смятат, че показната акция на специализираната прокуратура с извеждането с белезници на служители от фонда пред предварително извикани медии преследва други цели.

mediapool.bg