Кламер БГ - Новини: Всеки член на СЕМ – с iPhone за поне 1580 лева

Всеки член на СЕМ – с iPhone за поне 1580 лева

България

|
Пон, 18 Март 2019г. 16:02ч.
Всеки член на СЕМ – с iPhone за поне 1580 лева

И петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) ползват служебни телефони на iPhone. Председателят София Владимирова има два на обща стойност над 4000 лева, а най-скъпото устройство е на един от членовете – Розита Еленова, струва над 3300 лв.

Въпросът с какви телефони са членовете на медийния регулатор се повдигна след сериозен скандал между София Владимирова и Розита Еленова.

Предисторията

Напрежението между двете ескалира, след като Еленова започва да критикува председателя за лошата кадрова политика в съвета, обвинява и колегите си, че "с поведението си допринасяме за срива на СЕМ като институция".Владимирова ѝ отговаря, че се държи "излкючително неколегиално".

Драмата продължава и на следващото засдание. Еленова напуска залата след скандал, а в отсъствието ѝ започват валят обвинения срещу нея от члена на съвета Иво Атанасов. Той защитава председателя като обявява, че Еленова е поискала и получила служебен телефон за над 3000 лева, освен това била ползвала служебния си автомобил в нарушение.

Всички членове на СЕМ гласували "за" скъпата придобивка на Еленова, се разбира от докладна от заседание, което се е провело през януари. Тогава обаче не става ясно какъв е телефонът и колко струват служебните устройства на останалите членове в регулатора. Единствено председателят бърза да се оправдае, че си е поръчала по-евтин телефон от този на Еленова.

Фактите

Членовете на СЕМ ползват техника за 17205 лева. От тях само за телефони са 12 393 лева, а останалите – за таблети. Всички устройства са на Apple и са собственост на регулатора.

С изключение на един таблет за 985 лв, средствата не са платени от бюджета на СЕМ. Те са предоставени от мобилен оператор съгласно сключен договор. Това обявиха от СЕМ в отговор на въпрос на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

С най- много техника разполага председателят Владимирова - два телефона и един таблет на обща стойност 5541 лв. Тя използва iPhone 6s Plus (1860 лв), iPhone XS (2333 лв), който е получила на 4 януари тази година, както и Apple iPad Air 2 (1348 лв).

Телефонът на Еленова е iPhone 10 за 3380 лв и е придобит в началото на 2018 година. Тя ползва и таблет като на Владимирова. Така общата стойност на техниката, която ползва, е 4728 лв.

Останалите трима членове на СЕМ използват служебни телефони, получени през 2016 година.

Бетина Жотева има iPhone 6s Plus за 1580 лева, както и таблет iPad mini 4 (1130 лв). Ивелина Димитрова е единственият член на СЕМ, за чиято техника са отделени пари от бюджета.

Става дума за таблета, който ползва - iPad 6 ( 985 лв). Телефонът ѝ е за 1660 лв, но като при останалите членове – за него не е било плащано от бюджета.

Иво Атанасов е най-скромен - ползва телефон за 1580 лева и няма таблет.

Всички членове на СЕМ обаче ще трябва да се разделят с техниката, щом мандатът им изтече.

Служебният автомобил и глобите

От скандала през януари се разбра, че Еленова е ползвала и служебната си кола в нарушения на правилата на СЕМ, като дори е получила глоба.

През ноември 2018 Владимирова е издала заповед, с която задължава членовете на комисията в края на работната седмица да оставят автомобилите си пред сградата на регулатора.

Еленова обаче не е спазила тази заповед. Тя не само ползвала колата, но и била глобена два пъти. Веднъж с 20 лева и още един път с 50. Глобите били платени от нея, а не от регулатора.

От отговорите на СЕМ до Mediapool се разбира, че единствено Еленова е била хваната, че кара служебната си кола в почивните дни. Само на нея са били налагани и санкции за нарушаване на Закона за движение по пътищата.

mediapool.bg