Кламер БГ - Новини: Волята на управляващите за машинно гласуване - "исках, ама нямах желание"

Волята на управляващите за машинно гласуване - "исках, ама нямах желание"

България

|
Ср, 26 Фев 2020г. 18:38ч.
Волята на управляващите за машинно гласуване - "исках, ама нямах желание"

"Исках, ама нямах желание". Така могат да бъдат обобщени поривите на прясно включилата се в "хора на подкрепящите" машинното гласуване партия ГЕРБ. Вече трети път създадената за промени в Изборния кодекс работна група в парламента се събира, без да обсъди по същество темата. Всъщност дебатът протича както преди години - "за" или "против" машинното гласуване. И явно дори нареждането на премиера не помага, за да се стигне до дебат по същество.

Преди две седмици Бойко Борисов неочаквано пое курс към въвеждане на машинно гласуване с уговорката, че това няма да реши нищо, но ще излезе скъпо. Решението си мотивира с това, че иска "върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че едва ли не не желаем".

Щом "желанието и волята на народа и на повечето партии е да се гласува на машини, то трябва да се гласува на машини", допълни отговарящият за организацията на изборите вицепремиер Томислав Дончев.

От думите и на двамата се разбра, че от парламента се очаква единствено и само да намери точните технически параметри за претворяване на решението.

Историята помни не един случай, в който премиерът "нарежда" и парламентът се заема със скоростни поправки. Така стана с орязването на партийните субсидии (бел.ред – което отпадна след няколко месеца, но Народното събрание така и не се е заело да премахне и частното финансиране на партиите). Сега обаче ситуацията е друга – Борисов поиска, а парламентът си прави "вятър на устата" (бел.ред – по главния прокурор Иван Гешев).

"Вместо да обсъждаме как да направим машинното гласуваме, в тази група се връщаме назад и обсъждаме за пореден път дали да има или да няма машинно гласуване", разказва участник в работната група, която бе създадена още през януари.

Депутатите от ГЕРБ обясняват, че търсят консенсус между всички групи, но не по заръката на Дончев. Юристите на партията смятат, че трябва да има и машини, и хартиени бюлетини. Такава теза изрази председателят на правената комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова още в началото: "Бюлетини следва да има. Не само с оглед, ако спре тока, например какво се случва с машините, а с оглед на избиратели, които не желаят да гласуват с машини".

Към момента ГЕРБ остават на тази позиция.

Така БСП, която отдавна настоява за изцяло машинно гласуване, се оказва единствената парламентарна партия, която работи по спуснатите от премиера заръки.

Социалистите искат на следващите избори във всички секции в страната с над 300 избиратели да има само машини. Настояват да не се променя нищо в тази част от изборния закон, която засяга гласуването с устройства. Според действащия Изборен кодекс предстоящият догодина парламентарен вот трябва да се проведе само с машини, освен в секциите с под 300 избиратели по списък. Същото важи и за всички следващи президентски, парламентарни и евроизбори. Първоначално трябваше гласуване с устройства да има и на местни избори, но през юли 2019 г. депутатите решиха на този тип вот въобще да няма машини. И в този смисъл премиерът просто реши да спази закона.

"Обединени патриоти" са против каквото и да е машинно гласуване, но в същото време били готови да чуят какви предложения има. От ДПС, които първи обявиха, че не искат "човешки ръчички да пипат хартийки", изглежда странят от дебата. И представителите на ГЕРБ, и тези на БСП казват, че за ДПС това не е основна тема и по тази причина са готови на компромиси. За ДПС било важно да не се пипат секциите с под 300 избиратели, обясняват те, защото повечето "секции на ДПС" били такива.

Как ще завърши сагата се очаква да стане ясно следващата седмица, когато в работната група всички парламентарни групи трябва да приставят своите идеи за машинно гласуване. Засега изглежда, че общото мнение ще е, че няма решение. Това отваря вратата за поредните "големи" промени в изборното законодателство – всички партии просто ще предложат "дежурните" си промени – ДПС ще искат да няма забрана за агитация на майчин език, БСП – избирателните списъци да се изчистят от "мъртви души", а ВМРО ще настоява и селата с жители под 350 души да си избират кмет.

mediapool.bg