Кламер БГ - Новини: Волен Сидеров: Управляващата коалиция ще изкара мандата си докрай, ще има анекс

Волен Сидеров: Управляващата коалиция ще изкара мандата си докрай, ще има анекс

България

|
Ср, 05 Юни 2019г. 11:26ч.
Волен Сидеров: Управляващата коалиция ще изкара мандата си докрай, ще има анекс

Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще изкара мандата си докрай, но може да се добавят нови цели – "нещо като анекс". Това прогнозира председателят на "Атака" Волен Сидеров пред бТВ, въпреки продължаващите словесни престрелки между лидерите на партриотичните формации.

Той каза, че след евроизборите се е чул по телефона с лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, но не и с коалиционните си партньори Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ).

Впечатлението на Сидеров е, че премиерът също няма намерения и искания за преразглеждане по някакъв начин на коалиционното споразумение.

"В споразумението може да се добавят някои нови неща като цели, защото имаме икономически растеж", каза Сидеров.

"Резултатът на ВМРО ще ни струва 3 млрд. лв."

Той продължи с атаката си срещу ВМРО и лидера му Красимир Каракачанов, като се усъмни в изборния му резултат и отправи намеци за купуване на гласове.

"Ще видите, че парите, хвърлени за избори във ВМРО, надвишават в пъти субсидията. Дори през годините да не са харчили нищо, само да са пестили, пак не стига", каза Сидеров по повод изхарчените от ВМРО средства за евровота. Той посочи, че по "наши сметки" ВМРО са похарчили между 6 и 8 милиона лева.

"За фактора застъпници – в град като Пазарджик имат между 500 и 1000 застъпници, като всеки един от тях води 5 гласа със себе си. Не поздравих Каракачанов, тъй като щях да поздравя една измама. Аз много добре знам как е постигнат този резултат. Това не е честен вот", каза Волен Сидеров.

ВМРО спечели 7.36 на сто от гласовете на избирателите и ще има двама депутати в Европейския парламент - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. "Атака" получи само 1.07%.

"Никога досега ВМРО не са имали повече от 1 % на парламентарни избори. Досега щяха да са влизали в парламента самостоятелно - а те не са", отбеляза Сидеров.

"Резултатът на ВМРО на изборите за Европейски парламент е една голяма сделка и тези 7 или там колкото процента, ще струват на българския народ 3 млрд. Имам предвид самолетите, които ни натресоха да купим от САЩ", каза още лидерът на "Атака".

Сидеров разясни как военният министър казал "да" на една сделка, която е неизгодна за България, срещу което неговата партия да стане, "така да кажем, представителна за патриотичните сили". Той обаче не обясни как САЩ са повлияли на изборния резултат.

"Каракачанов трябва да ми е благодарен"

Волен Сидеров не се притеснява, че може да бъде отстранен от коалицията "Обединени патриоти" ( "Атака", НФСБ и ВМРО) и от поста председател на парламентарната им група в парламента.

"И двете други партии имат желание да ме отстранят. Тези неща се решават на коалиционен съвет, те имат мнозинство и няма значение", заяви Сидеров.

В края на май стана ясно, че ВМРО иска да свали лидера на "Атака" Волен Сидеров от поста му на председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Към момента няма яснота дали ще бъде взето такова решение.

Преди няколко месеца и другият коалиционен партньор - лидерът на НФСБ Валери Симеонов, също свали доверието си от Сидеров като председател на парламентарната група. ВМРО тогава потушиха скандал, но сега се надяват да получат подкрепата на Симеонов.

Волен Сидеров отново повтори тезата си, че коалицията "Обединени патриоти" е факт благодарение на него.

"Симеонов много се колебаеше, а Каракачанов трябва да ми е благодарен, че е на този пост и постига такива успехи", каза Волен Сидеров.

Евроизборите били проведени в нарушение на правилата

Лидерът на "Атака" смята още, че изборите са проведени в нарушение на европейските норми. Причината била в регламент, който казвал, че бариерата не може да е по-висока от 5%, а у нас тя беше 5.88 на сто.

Сидеров поиска резултатите да не се признават, ако активността е по-ниска от 50%+1.

По думите му, ако това правило е било спазено, резултатът е щял да бъде друг.

На 23 май Централната избирателна комисия обяви, че лидерът на "Атака" е нарушил правилата на Изборния кодекс, като е допуснал излъчването по партийната телевизия "Алфа" на три неверни агитационни материала, в които се съдържат призиви да не бъде подкрепян водача на ВМРО Ангел Джамбазки в изборите.

Това обаче не попречи на Сидеров да обяви парична награда за този, който намери в изборния период негови нападки и клевети по адрес на партньорите му в "патриотичната" коалиция. Такъв ще получава веднага награда - "неголяма, но досатъчна", обеща Сидеров.

Той коментира и снимката на Каракачанов със синята каска на помирител пусната преди време.

"Аз тая метафора така и не можах да я разбера... Видях една доста нелепа снимка по медиите. Не мисля, че има нужда от каски", отговори Сидеров на въпрос кой ще е новият помирител.

mediapool.bg