Кламер БГ - Новини: Военновъздушното училище в Долна Митрополия отвори врати, чака се магистралата до него

Военновъздушното училище в Долна Митрополия отвори врати, чака се магистралата до него

България

|
Пон, 20 Ян 2020г. 15:25ч.
Военновъздушното училище в Долна Митрополия отвори врати, чака се магистралата до него

Военновъздушното училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия официално отвори врати след 18 години прекъсване. То бе затворено през 2002 година, но сегашните управляващи решиха да го възстановят, а премиерът Бойко Борисов обеща дори магистрала до него.

На официалното откриване обаче присъстваха само президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов.

“Ден, посветен на бъдещето на българската авиация. В този ден се слага край на една несправедливост - морален акт на възстановяване на гордия авиационен дух. Авиация се гради с дух, ум и сърце“, каза президентът Радев.

Каракачанов от своя страна посочи, че "българската авиация има славни и велики традиции" и призова курсантите:

"Няма нужда тепърва да се търси чужд опит и да се копират чужди кумири. В историята на нашата авиация има достатъчно офицери, които могат да бъдат вашият пример за подражание“.

Тепърва ще се строи университетът

По думите му тепърва в училището ще се разкриват факултети, през следващите две-три години ще бъде възстановен сградния фонд.

Той определи като "недалновидност" и "глупаво решение на политиците от 2002 година" за преструктуриране на училището във факултет към военния университет във Велико Търново.

"За съжаление така се случва в България - първо се руши, после трябва да се възстановява. Не беше лесно да се вземе решението да се открие ВВВУ - съпротива имаше от всякакви заинтересовани, но днес вече е факт", добави той.

Идеята на управляващите е училището да подготвя и цивилни кадри, но засега няма публично обявени разчети и анализи.

Вече се търсят чужди студенти

Началникът на университета бригаден генерал Юлиан Радойски каза, че ще се търсят и чуждестранни студенти. Такава практика от години има във военноморското висше училище.

"Пътят е труден и изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти", каза Радойски.

Възобновена е дейността по подготовка на летателни и технически кадри за Военновъздушните сили и гражданската авиация от 1 януари тази година.

От 20 януари започва и подаването на документи за ранен и за редовен прием на курсанти във ВВВУ "Георги Бенковски" за учебната 2020/2021 година.

Военната авиация през последните години се превърна в основен приоритет на управляващите. Те закупиха осем изтребителя F-16 Block 70 за около 2.1 млрд. лева, а освен това сключиха споразумения за ремонта и поддръжката на старите изтребители МиГ 29 и щурмовиците Су 25, които могат да достигнат 200 млн. лева.

mediapool.bg