Кламер БГ - Новини: България ще помогне на Украйна с леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога

България ще помогне на Украйна с леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога

България

|
Пет, 02 Дек 2022г. 13:53ч.
България ще помогне на Украйна с леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога

Сн. ЕПА/БГНЕС

Служебното правителство внесе в парламента предложението за оказване на военна помощ на Украйна, но конкретните й параметри са засекретени, а освен това има предпоставки изпращането й да се изтегли във времето.

Кабинетът на Гълъб Донев предлага на НС проектоспоразумение между двете военни министерства за "безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси", но се отбелязва, че то е "основа за водене на преговори".

Освен това се посочва, че споразумението ще трябва да премине ратификация през НС.

От официалното решение на Министерския съвет не става ясно дали и с колко процедурата се удължава. Въпросът е все по-чувствителен предвид реалната възможност от предсрочни избори през март и оставането без действащ парламент.

Леко стрелково оръжие и някои боеприпаси

По-късно в петък служебният министър на икономиката каза, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.

"Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе", уточни Стоянов.

Той посочи, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

"Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", заяви още служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"Консервативна" помощ

Парламентът даде на служебния кабинет срок от 1 месец да подготви предложението за военна помощ, като военният министър и бивш главен секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов, в аванс обясни, че то ще е "консервативно", тъй като и самата българската армия има проблеми с въоръжението.

Военното министерство вече отклони искането България да изпрати зенитни комплекси C-300 или изтребители МиГ-29, тъй като разчита на тях.

Освен това правителството предлага на парламента решение България да предостави военно имущество в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine – EUMAM UA), но и то е поверително. България ще помогне и с 50 военнослужещи за обучение за използването на това имущество, но те няма да са в Украйна, а на територията на държави - членки на ЕС и/или в България.

НС трябва да разреши и обучението на до 60 украински военни годишно у нас за военни санитари.

В началото на месеца парламентът най-накрая реши България да се присъедини към съюзниците си в НАТО и ЕС и да окаже директна военна помощ на Украйна. Заради проблемите с енергийната инфраструктура не е изключено страната ни да помогне и с генератори.

Президентът Румен Радев и служебният кабинет, обаче, са резервирани към изпращането на въоръжение.

mediapool.bg