Кламер БГ - Новини: Водачите на листите на ГЕРБ и БСП се разминаха в дебата помежду си

Водачите на листите на ГЕРБ и БСП се разминаха в дебата помежду си

България

|
Вт, 14 Май 2019г. 12:09ч.
Водачите на листите на ГЕРБ и БСП се разминаха в дебата помежду си

В първия телевизионен дебат между водачите на ГЕРБ Мария Габриел и на БСП Елена Йончева не намериха пресечни точки по основните теми, с които агитират за европейските избори. До размяна на реплики се стигна по въпроса дали премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев участват с изказванията си в предизборната кампания. Социалистите твърдят, че Борисов участва нерегламентирано в изборната кампания на ГЕРБ, а най-голямата партия - че това прави президентът Румен Радев.

В дебата по Нова телевизия основните теми на Габриел бяха европейските политики и как те могат да са в полза на България, а Йончева - за бедността, корупцията и управлението в България. Те спориха основно чрез цитиране на доклади и статистики.

Двете се видели за пръв път на живо преди самия дебат, подчертаха водещите. Попитана какво харесва в опонента си, Йончева обяви, че "брюкселското говорене" на Габриел звучи красиво. Водачът на ГЕРБ пък харесвала "това, че сме жени".

За Борисов и Радев

Разговорът между двете започна именно с темата за Борисов и обвиненията на БСП, че той участва в кампанията на ГЕРБ.

Йончева заяви, че обвинението към Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности.

"Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив", каза Йончева.

Габриел отговори, че "държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори", а Борисов е лидер на партия, но не си е позволил да участва в нито едно предизборно събитие на ГЕРБ.

Тя призна, че премиерът е част от щаб, в който се обсъждат послания, но той не бил предизборния щаб на партията. "Има си съвсем друг щаб, който оперативно води кампанията на ГЕРБ - различен от този, в който е лидерът на партията", каза Габриел.

Водачът на ГЕРБ не пропусна да подчертае, че докато Борисов е лидер на партия, то президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен.

Цитиране на доклади

По време на разговора между двете Йончева отново заговори за докладите на европейски институции и на Държавния департамент на САЩ. През последните месеци тя често се позовава на такива доклади, за да защитава тезите си.

"В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват", каза Йончева.

Габриел реши да отговори, като цитира първото изречение от същия доклад: "Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси предоставят възможност за преодоляване на оставащите структурни предизвикателства и за повишаване потенциала за растеж".

"Това е оценката на ЕК за последния доклад за страната ни", заяви Габриел.

Йончева обаче цитира друг доклад - на държавния департамент на САЩ, в който също се говори за корупция по високите етажи в България.

Габриел отговори с кредитния рейтинг на страната. Цитира доклада на Fitch Ratings от края на март 2019 г. и Габриел подчерта, че в него е записано, че "България е в една много добра позиция спрямо други държави и това дава възможност за повече перспективи". Кандидатът на ГЕРБ се съгласи, че е важно България да не се опитва да замаже скандалите, но побърза да подчертае, че "злоупотреби има навсякъде" и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни.

"У нас не се случва държавата да се опитва да ги замаже. Има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани", заяви Габриел.

Йончева отвърна с още статистика. "С тези европрограми и парите, които се наляха в България, тя трябваше да стане едно по-добро място за живеене. Но 70% от средствата за земеделие са изразходвани от под 100 фирми. Вместо да се дават пари на млади фермери, с тях се облагодетелства определен кръг", каза Йончева.

Според социалистката това бил "ГЕРБ-ерски капитализъм, а не пазарна икономика".

В отговор Габриел цитира цифри, показващи колко земеделци са подкрепени със средства от Брюксел.

Има ли свобода на словото?

Йончева изтъкна, че страната ни е на 111-о място в класацията на "Репортери без граници" по свобода на словото, а преди 10 години е била на много по-висока позиция - едно ниво с Франция.

"Нямаше да ги има скандалите от последните месеци, ако нямаше свобода на медиите. Боря се и ще продължа да се боря с фалшивите новини, но при две ясни условия – защита на свободата на словото и защита на правото на свободен достъп до информация. Това са червените линии, които не съм преминала“, каза Габриел в отговор на въпрос от Йончева.

Водачът на листата на ГЕРБ запита опонентката си по какви теми двете биха могли да работят заедно, за да защитават националните интереси. "Готова съм да работя по всички теми с честни и почтени хора. Смятам, че вие сте такава", отговори Йончева.

Габриел обясни, че целта ѝ като евродепутат щяла да е да защитава националните интереси. Йончева пък искала битката ѝ срещу корупцията и липсата на справедливост да се изнесе и в Брюксел.

mediapool.bg