Кламер БГ - Новини: Вместо да почетe жертвите на комунизма, ГЕРБ се заядe с Нинова

Вместо да почетe жертвите на комунизма, ГЕРБ се заядe с Нинова

България

|
Пет, 01 Фев 2019г. 18:13ч.
Вместо да почетe жертвите на комунизма, ГЕРБ се заядe с Нинова

Декларацията на ГЕРБ от парламентарната трибуна, която трябваше да е посветена на жертвите на комунистическия режим, които се почитат на 1 февруари, се превърна поредната срещу лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Краткото припомняне за "разправата с цвета на нацията"

Депутатът от най-голямата партия Спас Гърневски, който прочете декларацията уж за жертвите на комунизма,

отдели пренебрежимо малко време на темата, която иначе определи като "една от най-жестоките, най-черните и най-срамните страници в историята на България".

"На днешния ден през 1945 г. Първи и Втори съдебен състав на т.нар. Народен съд осъждат на смърт регентите принц Кирил, Богдан Филов и генерал Никола Михов. На смърт са осъдени още 8 царски съветници, 22 министри, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Осъдените са разстреляни и заровени в общи ями на Централните софийски гробища", каза Гърневски и подчерта, че това е най-масовото произнасяне на незаконни смъртни присъди в страната ни.

След разправата с цвета на нацията България е превърната в соцлагер, а инакомислещите са изпращани, измъчвани и избивани в комунистическите концлагери на смъртта. "В тях червената коса е покосила живота на над 100 хил. души. Терорът на БКП продължава през всичките 45 години безконтролна власт", каза още Гърневски, който не пропусна да похвали премиера Бойко Борисов, припомняйки, че през 2011 именно неговото първо правителство е решило 1 февруари да е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Как Нинова се превърна в център на декларацията

След като похвали Борисов, Гърневски нападна Нинова, която дори не беше в залата. "30 години след прехода, тази глутница ренегати нагло и безцеремонно посягат с мръсните си пръсти към законната власт в България. Посягат доста самоуверено, защото освен директивите на генерал Решетников зад тях изцяло е и неговото творение - президентът Румен Радев", започна Гърневски.

След това в "контекста" на казаното започна да говори за изнесените от депутата от БСП Елена Йончева записи за евентуални нарушения по проекта за ремонт на Ларгото. Той повтори тезите на ГЕРБ по темата от последните дни - че това са активните мероприятия на Нинова, внушения и лъжи.

"С огромно изумление станахме свидетели как за пореден път Корнелия Нинова се опита да заеме позата на честен борец с корупцията – човек, току-що пристигнал в политиката, за да твори чудеса", каза той като за цялата декларацията, която уж беше за жертвите на комунизма, спомена Нинова поименно общо 18 пъти.

Той обяви, че хората помнят лъжите на Нинова и тя неслучайно си е спечелила прозвището "Госпожа Лъжа". След това Гърневски припомни миналото на Нинова. Започна с "Техноимпекс" и описа лидера на БСП като приватизатор "с незнайно какви пари" на крехката 28-годишна възраст. После той спомена и аферата "Хохегер", който получи плащане от "Пловдивския панаир", на чийто борд по това време Нинова е била председател.

"Нинова накара управляващите да си говорят сами"

Тази година от БСП не започнаха да оправдават Народния съд, за сметка на това веднага след декларацията на Гърневски излязоха на трибуната, за да защитят лидера си. Социалистът Кристиан Вигенин обяви, че е недоволен от начина на водене на заседанието.

"Аз разбирам, че Корнелия Нинова направи така, че управляващите да си говорят сами. , но все пак трябва да има известно уважение(...) Бих предложил да не се злоупотребява с една дата, която е наистина свещена за част от българското общество", каза Вигенин. Тойпризова да не се смесва паметта на жертвите на комунизма с акция срещу Корнелия Нинова.

mediapool.bg