Кламер БГ - Новини: Властта скри имуществото на любовници и приятелки

Властта скри имуществото на любовници и приятелки

България

|
Вт, 15 Ян 2019г. 07:46ч.
Властта скри имуществото на любовници и приятелки

Депутати, министри и редица висши чиновници масово са скрили за пред обществото имуществото и доходите на половинките си, с които съжителстват без брак. Те са заявили в изрична декларация до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), че не желаят информация за имотите на хората, с които живеят на съпружески начала, да бъде публикувана. Затова и декларациите, въпреки че са подадени, не са публикувани на сайта на комисията. Това става ясно от отговор на КПКОНПИ на заявление по Закона за достъп до обществена информация, подадено от Mediapool.

По закон хората на висши публични длъжности са задължени да декларират освен собственото си имущество и това на хората, с които живеят на съпружески начала. Едновременно с това обаче законът позволява информацията от тези декларации да остане само за служебно ползване, т.е. да не се публикува на сайта на комисията. За целта всеки трябва да подаде нарочна декларация и да заяви, че не желае тези данни да стават публични.

Подаването на такива декларации е било масово, става ясно от отговора на КПКОНПИ. "В хода на приемането и обработването на декларациите се установи, че доста от задължените лица от всички категории бяха посочили, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала. При публикуването на декларациите за имущество и интереси на интернет портала на Комисията, дирекция "Публичен регистър" спази изискванията на посочената разпоредба като имената, имуществото и доходите на тези лица не бяха оповестени публично", пише в отговора на КПКОНПИ.

Едноименният закон, по който работи комисията, всъщност задължава много широк кръг хора да декларират имуществото на половинките си. Такива са например президентът, премиерът, всички министри и заместниците им, народните представители, евродепутати, шефове на комисии, началници на служби, кметове и общински съветници, ръководствата на БНБ, НОИ, НЗОК, висши офицери, шефове на агенции, както и висшият чиновнически ешелон – главни секретари, директори на дирекции и т.н. Хора от всички тези категории масово са подали декларации, че не желаят имуществото на близките им да е публично.

Тази ситуация създава известна неравнопоставеност между служителите, подлежащи на публичен контрол. Както е известно, медии, граждански активисти и дори политици обикновено ровят и имуществените декларации на брачните партньори на държавните служители, които са законово задължени да обявяват такива данни. В някои случаи именно при такива проверки се открива разминаване в данните или нередности, което пък дава възможност на съответните институции за последващи мерки.

Засега не е ясно дали КПКОНПИ е открила някакви нарушения при проверката на информацията от скритите декларации. И в момента информацията се проверява и анализира, твърдят от комисията. "За установените нарушения, Комисията следва да предприеме необходимите действия в съответствие с разпоредбите на закона", пише в отговора им. Не е ясно кога ще приключат проверките.

Досегашната практика обаче сочи, че антикорупционната комисия се задейства само ако стане скандал. Такъв бе случаят с финансовия министър Владислав Горанов. В декларацията си той посочи, че ползва безвъзмездно луксозен апартамент в столичния квартал "Изток", даден му от кръстника му Иван Сариев. Жилището е построено от бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Горанов живее там още от 2012 г., но за апартамента се разбра едва след като влезе в сила новият закон, по който работи КПКОНПИ. Според разпоредбите му вече е задължително декларирането на ползваното чуждо имущество. Декларацията на Горанов е подадена още в средата на миналата година. КПКОНПИ започна проверка за конфликт на интереси срещу него едва през декември, след като за случая започна да се говори по медиите. Резултати от проверката все още не са съобщени.

Покрай Горанов проверка за конфликт на интереси започна и срещу бившия регионален и настоящ зам.-регионален министър Николай Нанков. Той също декларира, че ползва чуждо жилище. Апартаментът е собственост на майката на жена, с която бившият министър е имал общ бизнес преди да влезе в политиката. Преди месец Нанков обясни, че той ползва 1/3 от жилището, а в замяна собственичката на апартамента ползва негова семейна къща в Априлци. "Вечер спя спокойно, нямам абсолютно никакви нарушения в разрез със закона или с морала", заяви той. Горанов също каза, че не смята, че е в конфликт на интереси.

mediapool.bg