Кламер БГ - Новини: Властите обмислят да върнат големите ученици в класните стаи

Властите обмислят да върнат големите ученици в класните стаи

България

|
Нед, 22 Ноем 2020г. 01:07ч.
Властите обмислят да върнат големите ученици в класните стаи

Много области в страната обмислят връщането на учениците от 6 до 12 клас в класните стаи, въпреки пандемията и намаляващия капацитет на здравната система. Причината е, че краят на кризата няма как да се прогнозира, а децата не могат да се застояват дълго време в къщите си.

В сряда кризисният щаб в София ще се събере, за да реши каква форма на обучение ще има за учениците в града след 27 ноември, обяви кметът Йорданка Фандъкова в събота пред БНТ. Тя призна, че се мисли за поетапно връщане на децата в класните стаи, но трябва да бъдат разработени специалните графици.

"Трябва да мислим за поетапно връщане, ако ситуацията позволи, но не можем да върнем всички в училище едновременно", обяви тя.

Подобни идеи има и в редица други областиот страната. По-големите ученици ще редуват присъствено и неприсъствено обучение.

В понеделник в час се връщат учениците от 6 до 12 клас в област Пазарджик, съобщи местният кризисен щаб. "Не можем да оставим децата вкъщи до пролетта", казва зам.-областният управител Йордан Кожухаров, цитиран от "Сега". На този фон местната болница е в много тежко състояние заради множество заразени медици и изчерпан капацитет за приемане на тежко болни пациенти, каквито има в изобилие.

От понеделник се възстановява присъственото обучение и за гимназистите в областите Монтанаи Перник. Графиците за присъствено и онлайн обучение вече са публикувани на част сайтовете на училищата и платформата Shkolo.bg.

В момента образователното министерство подготви три варианта за редуване на дистанционно и присъствено обучение, за да се намалят рисковете от заразяване

"Предлагаме редуване, защото не очакваме подобрение на ситуацията. Предложили сме примерни графици. Не е добре едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда. Обсъдихме с общините, че е подходящо графикът да започне след 1-2 седмици, докато се нормализират стойностите.",коментира ресорният министър Красимир Вълчев.

mediapool.bg