Кламер БГ - Новини: Вечните проверки за конфискация експресно минаха на първо четене

Вечните проверки за конфискация експресно минаха на първо четене

България

|
Пет, 14 Дек 2018г. 10:09ч.
Вечните проверки за конфискация експресно минаха на първо четене

Управляващите спешно приеха внесените в понеделник законови поправки, с които проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще могат да продължават практически безкрайно.

На пленарното заседание в петък те бяха одобрени за по-малко от час на първо четене, след като бяха вкарани в парламента за обсъждане от Данаил Кирилов от ГЕРБ преди едва пет дни.

116 депутати гласуваха "за", 6-ма бяха "против", а други 25 - "въздържали се". Левицата се въздържа заради експресното внасяне и гласуване на сложната материя.

Измененията предвиждат незаконно придобито имущество да се отнема в полза на държавата и при прекратено наказателно производство. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.

В понеделник в 18 часа ще изтече и срокът за законодателни предложения преди второто четене на закона.

Промените в закона за противодействие на корупцията бяха внесени по спешност от Кирилов, който е председател на правната комисия в Народното събрание, за да се преодолее тълкувателното решение на ВКС от края на миналата седмица, което постави под въпрос множество дела за конфискация, започнали след 2012 г.

Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) постанови, че процесът по конфискация трябва да се прекрати, ако междувременно е прекратено наказателното дело, което е дало повод за начало на процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество.

Промените, внесени от Данаил Кирилов, се ползват с подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров, министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Младен Маринов, и особено с одобрението на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Според Данаил Кирилов тълкувателното решение на ВКС преурежда целия закон за конфискацията. По думите му законът е пределно ясен, че гражданската конфискация може да продължи без значение от наказателното дело.

По информация на КПКОНПИ за няколко дни заради тълкувателното решение са прекратени 21 дела за 22 милиона лева конфискации.

mediapool.bg