Кламер БГ - Новини: Вече само НЗОК ще изпраща за лечение в чужбина

Вече само НЗОК ще изпраща за лечение в чужбина

България

|
Пон, 01 Апр 2019г. 10:57ч.
Вече само НЗОК ще изпраща за лечение в чужбина

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече е единствената институция, която ще финансира и организира лечението в чужбина на възрастни и деца. От 1 април тя поема функциите на закритите със законови промени

Фонд за лечение на деца и Комисия за лечение в чужбина.

От НЗОК заявиха, че са осигурени необходимите условия за нормалното протичане на процеса.

В сградата на централното управление на НЗОК, на ул. “Кричим“1 е обособена приемна за гражданите, в която родителите на малките пациенти и хората над 18-годишна възраст ще бъдат консултирани от експерти на институцията. Приемното време за граждани е всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.30 ч.

От днес всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават в НЗОК, както и в районните здравноосигурителни каси. Създадени са две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това число и преписките, които са прехвърлени от Фонда за лечение на деца и нямат все още решение.

Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към МЗ, не трябва да подават нови заявления в НЗОК.

На сайта на институцията в секцията “Услуги за граждани“, подрубрика “Лечение в България и чужбина“, е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение. Всеки ще може да се запознае с нормативната база, въз основа на която действат двете комисии в НЗОК, както и да проследява движението на заявлението си.

Към настоящия момент 146 са заявленията, които не са разгледани от закрития вече Фонд за лечение на деца и 24 – от Комисията за лечение в чужбина и които трябва да бъдат финализирани от НЗОК.

Утре, 2 април, първото дете заминава за лечение в Австрия по правилата на НЗОК.

Освен на портала на НЗОК, гражданите могат да получат повече информация за лечение в България и в чужбина на тел. 02 9659 193.

mediapool.bg