Кламер БГ - Новини: Издирваните Арабаджиеви и Семерджиев се събрали в една къща край Барселона

Издирваните Арабаджиеви и Семерджиев се събрали в една къща край Барселона

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 17:06ч.
Издирваните Арабаджиеви и Семерджиев се събрали в една къща край Барселона

Издирваните от българските власти Ветко и Маринела Арабаджиеви са арестувани край Барселона в къщата на Георги Семерджиев, търсен от Швейцария. И тримата са задържани малко преди 9 часа в четвъртък сутринта от испанската полиция, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Арабаджиеви са задържани, след като българската прокуратура е поискала да се претърси въпросният имот.

Арабаджиеви бяха обявени за издирване през миналия септември след акция в хотелите им в София и Пловдив. Тогава бяха задържани синът им Вълчо и няколко служители във фирмите им.

Младият мъж бе обвинен в пране на пари, а родителите му получиха задочни обвинения за участие в престъпна група за пране на пари и укриване на данъци. Той е в ареста и в момента. През септември прокуратурата твърдеше, че родителите му са във Франция. След това дирите им се изгубиха и те бяха обявени за издирване чрез Интерпол.

На едно място

Не е ясно как Арабаджиеви са стигнали до къщата на Семерджиев в Кабрера де Мар. Той самият е издирван от швейцарските власти. Арнаудова заяви, че не знае във връзка с какво разследване го търси тамошната полиция. За Семерджиев, с прякор Шопа, се заговори през 2014 г., когато бе прострелян пред столичния хотел "Хемус".

Той е сочен за един от приближените на Евелин Банев-Брендо.

Прокуратурата е поискала чрез европейска заповед за разследване допълнителни данни от Испания, обясни Арнаудова. Причината – имали доказателства, че Арабаджиеви са се укривали на испанска територия. Затова е поискано да се претърси къщата, ползвана от Семерджиев.

Арест

"Тази сутрин два екипа на испанските власти са предприели действия по навлизане в този имот, който е на български гражданин, на две различни основания. Едното е искане за задържане на българския гражданин Семерджиев по искане на швейцарските власти. Вторият екип е предприел действията, поискани от българската прокуратура. На практика са установени на място лицата, които ние иначе издирваме с европейска заповед за арест, която на практика е била задействана", обясни Арнаудова. Според нея самоличността на двамата е установена категорично. Разследващите не казват къде са били Арабаджиеви между появяването им във Франция и ареста в Испания.

Екстрадиция

Прокуратурата ще поиска Ветко и Маринела Арабаджиеви да бъда екстрадирани в България. Не е ясно колко време ще отнеме процедурата. Според Арнаудова най-краткият срок е 15 дни, но той е под условие, че двамата се съгласят да бъдат изпратени у нас.

Иначе производството по екстрадиция се гледа на две инстанции и трябва да се изчака тяхното решение. Ако бъдат изпратени у нас, двамата веднага ще бъдат задържани и ще се иска постоянният им арест.

По сходен начин се развиха събитията и с друга известна бизнес фамилия – Евгения и Николай Баневи. Те бяха арестувани във Франция и върнати у нас. В момента са в ареста с обвинения за пране на пари и укриване на данъци.

Третият бизнесмен, който попадна на мушката на държавното обвинение, е алкохолният бос Миню Стайков. Той също е задържан вече няколко месеца.

mediapool.bg