Кламер БГ - Новини: Версиите за правителство: Кабинет с първия мандат или Габровски да е премиер с третия

Версиите за правителство: Кабинет с първия мандат или Габровски да е премиер с третия

България

|
Пет, 09 Дек 2022г. 17:52ч.
Версиите за правителство: Кабинет с първия мандат или Габровски да е премиер с третия

Версиите за правителство: Кабинет с първия мандат или Габровски да е премиер с третия

От изборите минаха повече от два месеца, но шансовете за редовно правителство изглеждат не особено големи. Все пак сред партиите в парламента се спрягат няколко неофициални версии за това как би могъл да се сглоби кабинет в рамките на този парламент.

В сегашната ситуация "Продължаваме промяната" и "Демократична България" остават непреклонни в заявената преди изборите позиция, че няма да подкрепят управление с участието на ГЕРБ и ДПС. Така макар да има различни плаващи мнозинства в парламента, изглежда ясно, че по въпроса за бъдещо управление има две коалиции, които няма как да се обединят. Едната е на ПП и ДБ, а другата е на ГЕРБ и ДПС с евентуално участие на БСП. Има и два "сателита" – "Възраждане" и "Български възход".

И докато ПП и ДБ са далеч от мнозинство от 121 депутати, то хипотетично ГЕРБ, БСП и ДПС имат такова и го показаха ясно с обезсмислянето на машинното гласуване. На трите формации обаче би им се наложило да намерят публично обяснение за тяхно общо управление, защото обединението им във властта би нанесло репутационни щети на всяка една от тях.

Коалицията за "хартиена бюлетина" има две опции да състави правителство, разказаха депутати пред Mediapool. Никой обаче не се наема да прогнозира дали някоя от тях би се осъществила, защото вариантите изглеждат трудно изпълними.

Нов златен пръст?

Първата версия за редовен кабинет, която се върти неофициално в кулоарите на парламента, е че е това може да се случи още с първия мандат. Шансовете обаче не били големи, защото за целта е нужна сложна схема, в която трябва да се намеси и игра с кворума. Поне засега тази възможност индиректно бе отречена от "Възраждане" и БСП.

Все пак идеята била вместо ГЕРБ, ДПС и БСП директно да подкрепят кабинет и той да мине с 128-те им гласа, една от формациите да се въздържи при гласуването на правителство на ГЕРБ с премиер Николай Габровски или дори да гласува "против" проектокабинета. Става дума за БСП, която има официално решение да не подкрепя правителство на партията на Бойко Борисов.

Без социалистите обаче ГЕРБ и ДПС нямат нужните гласове и именно тук идва играта с кворума и търсенето на допълнителна подкрепа, разказват народни представители.

Движението и партията на Бойко Борисов имат общо 103-ма народни представители, които не биха достигнали, ако всички депутати са в залата заради минимално мнозинство от поне 121 депутати.

Ако няма подкрепа от поне още една формация и кворумът в залата не бъде "смъкнат", правителството няма да мине. Именно тук, твърдят депутати, на помощ могат да дойдат 10-11 народни представители от БСП или "Възраждане", както и формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход".

Според последните парламентарни слухове 12-те депутати на "Български възход" могат да гласуват "за" правителство с мандат на ГЕРБ. Така ГЕРБ, ДПС и БВ биха имали общо 115 народни представители - отново недостатъчни за сигурно мнозинство. Хипотетично тук би дошла ролята на въпросните 10 или 11 от депутатите от "Възраждане" или БСП които да не участват в гласуването. Така кворумът ще се смъкне до 229, а за да бъде избран кабинетът на Габровски ще са нужни точно поне 115 гласа, колкото биха имали ГЕРБ, ДПС и БВ.

По този начин една от двете или и двете формации биха се превърнали в нов "златен пръст", както когато през 2013 г. "Атака" на Волен Сидеров осигури кворум и не участва в гласуването в пленарната зала, за да може Пламен Орешарски да бъде избран за премиер.

БСП и "Възраждане" отричат да са част от схемата с първия мандат

В петък обаче и от БСП, и от "Възраждане" отрекоха възможността да излязат от залата и така косвено отрекоха да има и договорка за правителство с първия мандат.

"Аман от провокации и от манипулации. Първата манипулация - че ще подкрепим правителство на ГЕРБ, че сме се разбрали с Борисов, че сме се срещали тайно вчера - се надявам, че беше разбита. Сега следва следващата - че групата на БСП е разбита и ще гласува шарено. В най-скоро време, когато се внесе този кабинет, ще разберете, че това е поредната лъжа за БСП", каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Нашата парламентарна група ще бъде в цялост в залата. Хубави въпроси. Между другото задавайте ги и на другите, защото е имало случаи, в които те са липсвали от залата, а ние не сме", посочи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

До изказванията им се стигна, след като по-рано от ПП и ДБ намекнаха официално, че в кулоарите се развива хипотеза, в която някои депутати ще останат извън залата.

"Хубаво е всички ясно да кажат дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ или не. Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото рискът някой просто да не се появи и реално да падне кворумът, би бил скрита подкрепа", посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му "опасността е, ако примерно не се появят 10 депутата от някоя партия", защото те могат да обърнат кворума и така скрито да подкрепят предложения кабинет.

"Нека лидерите на парламентарните групи преди гласуването на правителство да обявят публично колко от техните депутати ще отсъстват от пленарната зала и защо, за да не се окаже, че оттук липсват 5, оттам 6, а да е ясно кой носи отговорността и да няма съмнения", призова пред бТВ съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Близки до ГЕРБ също твърдят, че все пак е възможно през партията на Костадин Костадинов и през социалистите да се осигури "минаване" на правителството в залата.

Проблемите пред тази хипотеза обаче не са свързани само с гласуването, защото първа евентуална явна коалиция между ГЕРБ и ДПС би предизвикала обществено недоволство. Освен това правителството официално ще се води на "малцинството" и ГЕРБ ще трябва при всяко гласуване да пресмята дали има евроатлантическа подкрепа от ПП и ДБ, или конформистка от "хартиената коалиция". В парламентарния живот подобни сметки трудно биха продължили безпроблемно до есента на 2023-та, когато трябва да е местният вот.

Може ли Габровски да стане премиер с третия мандат?

От изборите допреди седмица-две основната, макар и малко вероятна хипотеза за правителство беше с третия мандат, който да иде при най-малката формация – "Български възход" на Стефан Янев. Доскоро се твърдеше, че най-вероятно президентът Румен Радев този път ще прескочи БСП и вместо на левицата ще даде третия мандат именно на БВ, която ще се превърне в брошка на ревера на коалиция "хартиена бюлетина".

Сега неофициално се твърди, че независимо дали третият мандат иде при БСП или "Български възход", за реализирането му има шанс, макар и минимален.

В момента сред депутатите се прокарва теза, че все пак третият мандат отново ще бъде даден на БСП. Това щяло да спести на Радев неудобството да обясни защо би променил досегашната си позиция. Освен това от президентството смятали, че ако БСП получи възможност за съставяне на кабинет, това би се разчело като пореден опит на Радев да покаже, че различията му са с Корнелия Нинова, но не и със самите социалисти, които все пак два пъти го направиха президент.

Неофициално в парламента се говори, че не просто Радев пак ще връчи третия мандат на БСП, но и социалистите ще предложат за премиер... Николай Габровски и това ще бъде предварително съгласувано с ГЕРБ.

Публично за тази версия заговори и депутатът от ДБ Стоян Михалев. "Кандидатурата на Габровски е насочена към третия мандат, като реверанс към БСП. Предлага се фигура, която не е политически ангажирана, защото това ще е формулата, зад която би застанала БСП. Очевидно е, че между ГЕРБ и Радев са настъпили мир и синхронизация. Борисов е ментално неустойчив, не може да се позиционира", написа той във Фейсбук в сряда.

Хипотетично това би трябвало да даде извинение и на двете партии за евентуална коалиция помежду им. А такова е нужно, защото освен твърдата публична позиция на БСП срещу ГЕРБ, партията на Борисов също има официално решение да не подкрепя мандат на социалистите. Според народни представители, за да бъде избегната тази "тапа", лидерът на БСП Корнелия Никова е склонна да предложи кандидата на ГЕРБ и така публично партията на Борисов да има оправдание да подкрепи социалистите.

Ако обаче ГЕРБ гласува за кабинет на БСП, това ще бъде сериозен проблем за избирателите и на двете партии.

И все пак – избори през март

Макар част от депутатите все повече да говорят за шансовете за кабинет с първия или третия мандат, редовното правителство в рамките на този парламент изглежда все така малко вероятно. И докато някои народни представители говорят, че има някакъв шанс за осъществяване на някоя от двете хипотези, то други от повече от месец прогнозират, че следващите предсрочни избори ще са на 12 или 19 март 2023 г.

mediapool.bg