Кламер БГ - Новини: Васил Василев изкара саморазправата си с Морфов като кауза на Народния театър

Васил Василев изкара саморазправата си с Морфов като кауза на Народния театър

България

|
Ср, 01 Март 2023г. 18:59ч.
Васил Василев изкара саморазправата си с Морфов като кауза на Народния театър

Колаж: БГНЕС

Директорът на Народния театър Васил Василев е представил саморазправата си с режисьора Александър Морфов като позиция на цялата институция, от чието име в сряда бе публикувано съобщение за дисциплинарното уволнение на Морфов. Василев мотивира решението си с "възстановяването на нормалната творческа среда".

Твърди, че Народният театър е бил подложен в последните месеци на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

В изявлението не се споменава какво е провокирало скандала – назначената от Василев за пиар на театъра Велислава Кръстева, която е дългогодишен политик от ДПС и личен пиар на почетния му председател Ахмед Доган, с когото се появи на парламентарните избори през октомври м.г. На 29 октомври Морфов надраска вратата на кабинета й с надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "Изчезвай", а през янеари се появиха нови, този път и на вратата на директора: "офис" и "приемна" на ДПС.

Василев, който междувременно вдигна възнагражденията в театъра до неузнаваемост, получи подкрепа на част от трупата, докато други поискаха оставката му. Същото поиска и бившият служебен министър на културата Велислав Минеков, в резултат на което президентът Румен Радев разкара от поста самия Минеков (единствената кадрова рокада в служебното правителство).

"Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия", се казва в изявлението на Народния театър.

"Г-жа Кръстева освободи длъжността, г-н Морфов бе освободен дисциплинарно"

"След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел "Връзки с обществеността". Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър "Иван Вазов", се посочва още в позицията.

"Морфов не съумя да намери диалог с колегите си"

В изявлението се казва, че причина на уволнението на Мофров е това, че не е намерил "диалог с колегите си":

"За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство".

Изтъква се, че длъжността "главен режисьор" е създадена от настоящото ръководство на театъра "специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев".

Накрая се уточнява, че двете постановки на Морфов - "Хъшове" и "Животът е прекрасен" -, които остават част от репертоара на театъра, а Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори там.

"Нищо не ме е възмущавало. Всичко от написаното там е изфабрикувано отдавна от неговите помощници от ДПС и от ГЕРБ. Основната идея беше да ме унищожат и да ме махнат от театъра. Не предполагах, че тези хора толкова много ги е страх от мен, за да вкарат целия политически апарат срещу мен и ги е страх от истината, която аз не се страхувам да изрека, а истината е, че нашата мила родина е изнасилена от еничарите и копоите на ГЕРБ, ДПС и БСП", коментира преди ден Александър Морфов.

Както Mediapool писа по-рано, самият Васил Василев е в ръководството на лявата партия "Българска прогресивна линия" (с лого бяла петолъчка на червен фон) и е осигурил работа в Народния театър на свои съпартийци и техни роднини. Бившият министър Минеков алармира за договори с фирми, сключени от Василев, но към момента не е ясно дали някой въобще ще дръзне да направи независима проверка в Народния театър.

"Боец" търси Васил Василев, но той се скри

По-рано в сряда движение "Боец" проведе акция в Народния театър "Иван Вазов".

"Търсим директора Василев да го питаме за уволнението на Сашо Морфов. Влязохме в сградата и стигнахме до кабинета на директора на ДПС! Васил Василев се скри от БОЕЦ!

В знак на солидарност с Морфов написахме на таблото на Театъра неговите думи от името на БОЕЦ:

"ВЪН ДПС! Битката продължава!", посочиха от движението.

mediapool.bg