Кламер БГ - Новини: Васил Божков хем е арестуван, хем не е

Васил Божков хем е арестуван, хем не е

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 14:56ч.
Васил Божков хем е арестуван, хем не е

Хазартният бос Васил Божков, който по информация на прокуратурата се намира в Обединените арабски емирства, хем е арестуван, хем не е. До абсурдното заключение се стигна, след като служебно назначеният му адвокат Милена Миланова се опита да обжалва наложения му от прокурор 72-часов арест. Съдът обаче отказа да се занимава с делото, защото арестът не е изпълнен, т.е. на практика няма какво да се обжалва.

Безпредметно

Ограничителната мярка на Божков е безпредметна, заяви пред съда Миланова. Бизнесменът реално не е арестуван, а и намеренията на прокуратурата не са сведени до неговото знание формално. Не са положени почти никакви усилия за уведомяването му, търсен е само веднъж, а веднага след това е обявен за издирване.

Миланова допълни, че Божков по никакъв начин не пречи на разследването. Освен това били нарушени основни негови права – нямал информация, която му се полага и не можел да уведоми близките си, че ще го арестуват.

Със сходни аргументи служебният адвокат на близкия до Божков Георги Попов поиска и неговият арест също да бъде отменен. За Попов, който е собственик на основния пакет от акции на "Левски", също има информация, че се намира в ОАЕ.

От прокуратурата в съда и после обратно

Съдебният състав с председател шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев, отхвърли обжалването на наложения арест. Те подчертаха, че жалбата не трябва да се уважава, защото фактическо задържане няма. Според съдиите прокурорското постановление, с което се налага арестът, би трябвало да се обжалва пред второинстанционната прокуратура, в случая апелативната специализирана. Преди да вземат решението си обаче адвокатите представиха писмо, в което от същата прокуратура им заявяват, че трябва да обжалват пред съда.

В крайна сметка бе решено, че арестът на Божков остава в сила, тъй като не влязъл в сила, т.е. не е изпълнен и затова не може да се обжалва.

mediapool.bg