Кламер БГ - Новини: Васил Божков не бил избягал в Дубай

Васил Божков не бил избягал в Дубай

България

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:16ч.
Васил Божков не бил избягал в Дубай

Бизнесментът и лидер на "Българско лято" в изгнание Васил Божков изрази в четвъртък своето недоволство от твърденията на редица медии, че бил "укриващият се бизнесмен" и "беглец от правосъдието". Той твърди, че не бил такъв човек, а е "българин, който обича България", "най-големият данъкоплатец", "най-големият колекционер" и "най-големият дарител в спорта".

Според него журналистите, които не го наричат по начина, по който той предлага, нарушават основни принципи в журналистиката.

"С търпение наблюдавах как в продължение на повече от година медиите, включително и такива, които се приемат за уважавани, нарушават основни принципи в журналистиката и си позволяват груба и тенденциозна манипулация. В текстове, в които споменават името ми, неизменно присъства "укриващият се бизнесмен" или "обвиняемият бизнесмен, който се укрива в Дубай", а някои стигат дори още по-далеч, наричайки ме "беглец от правосъдието", негодува Божков в свое право на отговор.

Той се премести да живее в Дубай часове преди главният прокурор Иван Гешев да разпореди акцията срещу него и изземването на безценната му антична колекция. Преди време Божков е казвал, че прокуратурата е знаела за неговото пътуване до Дубай. Сега срещу бизнесмена има повдигнати най-малко 18 обвинения, но за тях държавното обвинение говори все по-рядко.

Васил Божков е казвал, че би се върнал в България, но в подходящия момент. Този момент все още не е настъпил, а той е недоволен, че "уважавани" медии не му уважавали правата, защото е с известен адрес в Дубай и си вдигал телефона на всички.

"Това са същите медии, които постоянно настояват, че България е или трябва да бъде правова държава по стандартите на цивилизования свят. В правовата държава всеки е невинен до доказване на противното. Срещу мен първо бяха повдигнати обвинения, после се търсеха доказателства. Досега не са намерили нищо. Няма и как да намериш нещо, което не съществува", обяснява той.

Божков коментира, че срещу него, семейството му, бизнеса и колекцията му е извършена "безпрецедентна показна атака, нарушаваща грубо правовия ред".

"Виновните за това ще си понесат последствията. Манипулацията с "укриващия се бизнесмен" отива дори по-далеч. Защото това е лъжа. А "уважаваните" медии трябва да имат поне претенцията, че не разпространяват лъжи. Никога и от никого не съм се крил. Още по-малко съм бягал. Напуснал съм територията на България по законоустановения ред. Нещо повече, подал съм лично сигнал до прокуратурата и всички компетентни институции за рекет и изнудване с доказателства за най-голямата корупционна схема по върховете на държавата. Там е посочен и адресът ми в Дубай. Всеки, който ме е потърсил, ме е намерил, а всяка медия, която е пожелала, се е свързала с мен. Тенденциите и внушенията са особено опасни и добре платени, когато наближават избори. Всеки свързан с политика и медии е наясно с този факт. Аз не съм извън България по свой избор", обяснява Божков.

След като Божков не е избягал в Дубай, но не там и по свой избор, остава неясно защо е в Дубай.

Прокуратурата твърди, че е поискала от властите в Дубай екстрадицията му в България, но засега от това искане няма никакъв резултат. Подобен проблем има и с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който също живее на известен за властите адрес в Сърбия, а местният съд не позволява вече осма година неговата екстрадиция в страната.

"Аз съм българин. И обичам България. Има много хора, които са инвестирали в спорт повече от мен. Но не и в България. Има много хора, които са платили повече данъци от мен. Но не и българи. Няма нито един човек по света, който да е направил повече за опазването на културно-историческото наследство на България от мен. Можете да ме наричате най-големият данъкоплатец, можете да ме наричате най-големият колекционер, можете да ме наричате най-големият дарител в спорта. Това са фактите. Другото са манипулации, с които се включвате в хора на онези, които погазват правовия ред и рушат напълно умишлено законността в България", казва Божков

Той завършва правото си на отговор до медиите с традиционния си хаштаг "#БъдетеЗдрави", който звучи като елегантно напомняне, че човек може да е здрав, а може и да не е, но по най-разнообразни причини..

mediapool.bg