Кламер БГ - Новини: Васил Божков и Георги Попов са имали служебни паспорти

Васил Божков и Георги Попов са имали служебни паспорти

България

|
Пет, 06 Март 2020г. 13:51ч.
Васил Божков и Георги Попов са имали служебни паспорти

"Информацията, че Васил Божков и Георги Попов са напуснали страната със служебни паспорти, не отговаря на истината”, съобщи пресцентърът на МВнР, след като изданието "Биволь" съобщи, че те са разполагали със служебни паспорти.

От "Биволь" обясниха, че при уточняващ разговор с директора на Дирекция “Пресцентър” на МВнР Цветана Кръстева е станало ясно, че от МВнР имат предвид конкретно последното преминаване през ГКПП с тези документи.

"От отговор на Външно след наше запитване става ясно, че те са притежавали такива валидни документи до 17 февруари т.г., когато МВнР ги анулира. При това положение Божков и Попов са можели да използват служебните си паспорти, за да се идентифицират и да пресичат граници извън България, примерно на влизане в ОАЕ. Фактът, че Божков и Попов не са се идентифицирали на ГКПП със служебните си паспорти при последното им излизане от страната не променя съществено проблема. А той е в наличието у тях на такива документи и то от години, с неясно основание. По-рано от Външно отказаха информация за паспортите, поискана по реда на ЗДОИ. Информация по ЗДОИ отказаха и от МВР", посочват от изданието и публикуват кореспонденцията си с МВнР:

И до момента МВнР отказва да съобщи на какво основание са издадени документите за самоличност и кой е подписал за издаването на привилегированите паспорти на Васил Божков и Георги Попов, коментират от изданието.

По закон това може да направи или министърът на външните работи, или негов заместник.

Биволъ разполага с оперативна информация, че двата паспорта са издадени с подписа на зам.-министър Георг Георгиев.

Според Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти право на такива документи имат кметове, съдии, висши военни и други държавни служители. За лицета извън тези категории има две възможности – Член 5 точка 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации и Член 5 точка 14 – лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.

Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на ръководството на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб. Остава възможността да са им били възложени конкретни външнополитически задачи, за които обаче МВнР мълчи, пише Биволь.

Паспортите са анулирани в деня, в който България е изпратила в ОАЕ искането за екстрадици на двамата. В момента се чака отговор.

Засега Божков има общо 11 обвинения, сред които за ръководене на престъпна група. Арестувани бяха и жена му Елена Динева, както и синът му Антон Божков. С обвинение, но под гаранция от 1,5 млн. лв. е съдружникът му Александър Тумпаров.

mediapool.bg