Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов: ЮНЕСКО разреши строежа на втори лифт на Банско

Валери Симеонов: ЮНЕСКО разреши строежа на втори лифт на Банско

България

|
Пет, 29 Юни 2018г. 14:07ч.
Валери Симеонов: ЮНЕСКО разреши строежа на втори лифт на Банско

Според вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО е разрешила да се построи втори лифт на Банско. По думите му това произтичало от взетото решение на организацията по време на 42-та годишна сесия в Бахрейн. Валери Симеонов водеше българската делегация на форума. Той е защитник на искането на концесионера "Юлен" за строителство на втора кабинка в Банско.

Според природозащитната организация "За да остане природа в България" обаче с решението на ЮНЕСКО не следва автоматично да се строи втори лифт в Банско, а се напомня на страната ни да спазва законодателството в тази област.

ЮНЕСКО се занимава с природен парк "Пирин", защото той е под закрилата на световната организация. Спорният момент е необходимо ли е да се прави екологична оценка на новия план, който предвижда застрояване на част от парка. Според природозащитниците такава оценка е необходима, докато правителството смята обратното. В момента спорът е в съда, като решението на първата инстанция е в полза на природозащтиниците, но екоминистърът Нено Димов обжалва пред по-горната съдебна инстанция.

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО е било българското правителство да бъде задължено да извърши оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на новия проектоплан за парка. Предвидено е било и искане да не се прилага приетата в края на декември 2017 г. актуализация на сегашния план, която отваря път за изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната Банско, управлявана от концесионера "Юлен", стана ясно от обясненията на Симеонов.

В крайна сметка с подкрепата на 11 страни извън ЕС - Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола - проекторешението е било смекчено и тези искания са отпаднали. Така е останала само препоръката България да спазва европейското и националното екологично законодателство при управлението на защитената зона и да извършва екооценки на всяко инвестиционно намерение в парка "Пирин".

Позицията на световната организация беше смекчена след даден лобистки обяд от министъра на екологията Нено Димов в централата на организацията в Париж.

В Бахрейн пък отиде вицепремиерът Валери Симеонов. "Отидох там, за да защитя позицията на България, която беше изцяло предадена. На 42-та сесия на комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, която продължава да се провежда и в момента, беше подготвено решение с много ограничителни мерки спрямо България по отношение на развитието на ски туризма в Природен парк "Пирин", каза Симеонов в петък на пресконференция в Министерския съвет.

Според него голяма част от делегациите, както и представителите на "Ай Ю Си Ен", които са основните консултанти на ЮНЕСКО по тези въпроси, са били "тотално подведени с невярна информация за ситуацията в България". "Те бяха подведени от информация, която се защитава от неправителствените зелени организации у нас, които всеки четвъртък излизаха на протести, с които се противопоставяха на решенията на правителството, както и на хората от региона за някакъв икономически растеж", заяви Симеонов.

По думите му това е наложило България да влезе в преговори с другите държави, за да им обясни каква е истинската обстановка в страната и да бъдат поискани промяна на заложените текстове в решението, което забраняваше на България да изпълни решението на правителството от декември 2017 г. С правителственото решение беше променен планът за управление на природен парк "Пирин" и се разреши изграждането на спортни съоръжения на територията на ски зона Банско, припомни Симеонов.

Той се похвали, че след срещите с голяма част от участниците в сесията са успели да съберат 11 подписа от общо 21 страни, за да могат да променят "драконовските мерки" в първоначалното решение на ЮНЕСКО.

"След направената промяна вече се разрешава да се строят спортни съоръжения в зоната и да се изпълнят взетите решения, но ни посъветваха на този етап да се въздържаме от нови решения в тази посока, докато не излезе решението на Върховният административен съд, с което да се постанови дали е законно искането за еко оценка за новия план за управление и самия нов план за управление", каза вицепремиерът.

mediapool.bg