Кламер БГ - Новини: ВТУ: Кандидатът на ВМРО за президент не работи при нас

ВТУ: Кандидатът на ВМРО за президент не работи при нас

България

|
Ср, 06 Окт 2021г. 18:32ч.
ВТУ: Кандидатът на ВМРО за президент не работи при нас

ВТУ: Кандидатът на ВМРО за президент не работи при нас

Представеният като доцент от Великотърновския университет кандидат на ВМРО за президент Милен Михов всъщност не работи за висшето заведение, откъдето е бил уволнен преди време заради политическа дейност и уронване на престижа на ВТУ..

"С голяма изненада чухме, видяхме и прочетохме, че кандидатът за президент на партия ВМРО Милен Михов е представен като доцент от ВТУ. Истината е, че в момента не работи във Великотърновския университет, тъй като е уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на университета", се казва в позиция на ВТУ, след като от ВМРО обявиха, че именно той е техният кандидат за държавен глава.

От университета изброяват и причините за уволнението му. Според учебното заведение той е провеждал политическа дейност във висшето училище, саботирал работата на Академичния съвет, опитвал се да проваля общото събрание "чрез ръководените от него партийни структури на ВМРО, в частност Студентския съвет".

Сред обвиненията срещу Михов е, че е създал "международен проблем с Италия и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ". Ръководството на ВТУ посочва още, че той е използвал квалификацията "мафия" публично в изказване на пресконференция по адрес на партньорите на Великотърновския университет – най-големият частен италиано-американски университет "Пегасо", с което е въвлякъл България в международния скандал.

От университета посочват и още причини за дисциплинарното уволнение на Михов:

"За обръчите от фирми, свързани с ВМРО, довели до огромни загуби на ВТУ и участвали във всички строително-ремонтни работи на територията на Университета. За подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ (като правило преди големи национални празници и в края на годините) в опит да се създадат проблеми на ръководството на Университета и невъзможност да се изплащат работните заплати. За опит за незаконна намеса, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора на ВТУ. (...) Заради проблемите, които той или свързани с него лица от партията ВМРО създаваха на всички фирми, които се опитаха да работят с ВТУ за излизане от кризата. За организиране на поредица от поръчкови проверки, лично и чрез свързани с него лица, по линия на МОН и на Финансовото министерство".

Последва и позиция на самия Михов, който посочва, че действително е уволнен от ВТУ на 3 септември. Той подчертава, че сам е съобщил за това.

"След 33 години преподавателска и научна дейност в университета за втори път съм отстраняван от един и същи ректор. Първият път бях уволнен и след 2-годишна съдебна борба бях възстановен на работа. Заради мои критични позиции в качеството ми на член на академичната общност, изразени към органите на управление, бях репресиран, заплашван и накрая отново уволнен. Трудово-правният спор вече е в съда. С това на този етап темата за мен приключва", посочва Михов.

Той добавя, че не би коментирал повече темата, защото "по мой сигнал текат проверки от компетентните органи".

mediapool.bg