Кламер БГ - Новини: ВСС върна Пламен Георгиев в спецпрокуратурата

ВСС върна Пламен Георгиев в спецпрокуратурата

България

|
Пон, 05 Авг 2019г. 15:52ч.
ВСС върна Пламен Георгиев в спецпрокуратурата

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекъсна за няколко минути отпуската си, за да възстанови на позиция в спецпрокуратурата бившия шеф антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Очаквано дебати около решението нямаше.

Пламен Георгиев бе възстановен на длъжност редови спецпрокурор, а не като зам.-ръководител на Специализираната прокуратура, какъвто бе преди да стане шеф на КПКОНПИ. Новият началник на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров може да поиска от ВСС Георгиев да му стане заместник.

Пламен Георгиев се възстановява като прокурор, считано от 1 август, за да не се прекъсва юридическият му стаж.

Парламентът освободи Георгиев от КПКОНПИ през миналата седмица след като той подаде оставка заради разразилия се скандал около имотните му сделки през април. Първоначално Пламен Георгиев излезе в отпуск, след като бе посъветван от премиера Бойко Борисов. По това време започна данъчна проверка на шефа на КПКОНПИ за евентуални разминаване между доходите и разходите му.

През миналата седмица Георгиев се появи в Народното събрание с оставката си обяви, че данъчната ревизия е показала, че е "чист човек". Бившият шеф на КПКОНПИ обясни, че е станал жертва на олигарсите, но призна, че е сбъркал в общуването си с медиите.

Той каза, че отдавна е бил решил да се оттегли, но е чакал само да приключат данъчните ревизии, за да се види, че всичко е чисто. Уточни, че решението му за напускане е лично и не е било обсъдено с премиера Бойко Борисов.

mediapool.bg