Кламер БГ - Новини: ВСС за трети път отказа да гласува оставката на Методи Лалов

ВСС за трети път отказа да гласува оставката на Методи Лалов

България

|
Пон, 09 Септ 2019г. 15:16ч.
ВСС за трети път отказа да гласува оставката на Методи Лалов

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отказа да приеме оставка съдията от Софийския районен съд Методи Лалов. Досега съдийската колегия на два пъти се опита да реши въпроса, но тъй като повечето членове бяха в отпуск, заседанията се провалиха. Лалов бе поканен от "Демократична България" да води листата за общински съветници в София. Малко преди това той обяви, че напуска системата.

В понеделник съдийската колегия си намери две причини да не гласува оставката. Заявлението за напускане не било разгледано от Комисията по атестирането и конкурсите към съвета и освен това Лалов отказал да се произнесе по дело за мярка за неотклонение. Става дума за дело срещу непълнолетен, който е задържан под стража.

ВСС разтълкува това като отказ от правосъдие, въпреки че през последните седмици Лалов е изписал над 100 дела, както изисква Законът за съдебната власт.

Да се гласува оставката на Лалов настояваше председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той припомни, че неведнъж съветът е освобождавал магистрати без да са изписали делата си.

Против освобождаването на съдията се обяви Вероника Имова. Тя каза, че няма да гласува, докато по казуса не се произнесе комисията по атестиране.

Не е ясно кога съветът ще има ново заседание за разглеждане на оставката. Лалов може да се регистрира като кандидат за общински съветник до 24 септември.

Освен отказа да гласува оставката, ВСС изненада и с друго. След две години мотаене, дисциплинарните производства срещу Лалов са приключили. Трима членове на съдийската колегия – Даниела Марчева, Вероника Имова и Боян Магдалинчев – предлагат той да бъде наказан с понижаване в ранг и забележка.

Първото наказание се предлага, защото не е организирал добре дейността на Софийския районен съд, на който бе председател. Забележката е заради грубо отношение към служителка на съда. До разглеждане на това предложение не се стигна.

mediapool.bg