Кламер БГ - Новини: БСП и ВМРО подкрепят намаляването на партийните субсидии, но не и до 1 лев

БСП и ВМРО подкрепят намаляването на партийните субсидии, но не и до 1 лев

България

|
Съб, 08 Юни 2019г. 17:15ч.
БСП и ВМРО подкрепят намаляването на партийните субсидии, но не и до 1 лев

БСП и ВМРО подкрепят намаляването на държавната субсидия за партиите, но не и до един лев за получен глас на парламентарни избори, както предлага премиерът Бойко Борисов.

Националният съвет на БСП обяви директно, че не подкрепя предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев. Пленумът на партията възложи на парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки също ще се обяви за намаляване на субсидиите, но без да се ангажира с конкретно предложение.

“При всички случаи субсидиите за партиите трябва да бъдат намалени и ще бъдат намалени“, каза Джамбазки пред “Нова телевизия“.

“Дали (субсидията) ще е 1 лев (на глас), дали ще е някаква различна от тази цифра, но трябва да е намалена. Това е общественото очакване и е задължително да се случи. Нашите представители правят различни предложения. Има вариант да има таван на субсидиите”, коментира той.

Джамбазки обясни, че партиите не бива да държат парите на влог, а да ги използват за политическа дейност и да има по-голяма отчетност.

Предложението за намаляване на партийните субсидии до 1 лев за получен глас бе направено през седмицата от премиера Бойко Борисов. По-късно ГЕРБ обясни, че това е само начало на дебата за намиране на окончателно решение за субсидирането на политическите формации от държавния бюджет.

В същото време евродепутатът отхвърли обвиненията, че ВМРО е купувала гласове на европейските избори. Такива обвинения бяха отправени основно от лидера на “Атака“ Волен Сидров. Ангел Джамбазки смята, че причината за тежките скандали в “Обединени патриоти”през последните дниса резултатите от евровота.

На изборите ВМРО събра над 7% подкрепа и излъчи двама представители в Европейския парламент, докато “Атака“ и коалицията на Валери Симеонов бяха подкрепени от седем пъти по-малко хора.

“Мога да си го обясня само с резултата от изборите. Той очевидно е нещото, което провокира тези тежки думи”, каза заместник-председателят на ВМРО. По думите му технически Волен Сидеров е коалиционен партньор, а дали ще остане такъв зависи от неговите действия.

Джамбазки не изключи да има раздяла със Сидеров, но обясни, че подобно решение би било безотговорно, ако бъде взето заради лични отношения.

mediapool.bg