Кламер БГ - Новини: Каракачанов пак иска обща листа на "Патриотите", Сидеров - пълен мандат на Борисов

Каракачанов пак иска обща листа на "Патриотите", Сидеров - пълен мандат на Борисов

България

|
Съб, 02 Март 2019г. 13:50ч.
Каракачанов пак иска обща листа на "Патриотите", Сидеров - пълен мандат на Борисов

"Обединени патриоти" да се явят заедно на евроизборите, призова лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов в събота, след като по-рано тази седмица партията му взе решение за самостоятелно участие, а след това НФСБ поиска преговори за обща листа, но само с ВМРО, но не и с "Атака".

От думите на Каракачанов пред бТВ обаче стана ясно, че офертата му е и към НФСБ, и към "Атака".

В същото време лидерът на "Атака" Волен Сидеров го обвини от студиото на Нова телевизия, че "ВМРО тръгна да разцепва тази коалиция". Той даде да се разбере, че дори това да се случи, за "Атака" най-важното е "Обединени патриоти" (ОП) да останат заедно във властта и да гарантират пълен четиригодишен мандат на Бойко Борисов

Вероятно Сидеров не е знаел за миротворческия жест на Каракачанов, отправен от друго тв студио, но това не е първият път на техни паралелни монолози по медиите.

На въпрос защо при положение, че иска ОП да са заедно на евроизборите, ВМРО обяви, че тръгва сама към евровота и сформира свой щаб, Каракачанов отговори: "Ние в нашата позиция във вторник казваме, че след поредния неуспешен опит да се води конструктивен разговор, правим наш предизборен щаб и, ако желаят да се явяваме съвместно на избори, да дойдат на разговор и да се държат конструктивно. Останалото са медийни фишеци".

ВМРО още настоява за вътрешни избори за водач на листата

Каракачанов продължава да настоява и за вътрешни избори сред симпатизантите на коалицията за водач на листата, въпреки че ВМРО излъчи за такъв своя зам.-председател и евродепутат Ангел Джамбазки.

НФСБ пък издигна лидера си Валери Симеонов, който впоследствие получи подкрепа и от няколко сдружения като "Българска домашна ракия".

Засега не е ясно на какъв акъл е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който миналата година имаше амбицията да води евролиста на обединение между "Патриотите" и други формации като тази на евродепутата Николай Бареков, обозначаващ се като консерватор. Напоследък Сидеров не е поставял въпроса да водача на листата, но пък се дистанцира от партньорството си с Бареков, както и от останалите две партии в ОП.

В същото време последните съвместни преговори между трите партии от ОП в понеделник продължиха десетина минути, тъй като хората на Сидеров напуснаха недоволни от предложението на ВМРО за включване в листата на бившия здравен министър от РБ Петър Москов, който от известно време прави друг консервативен проект.

Дори и трите партии от "Обединени патриоти" да се разделят за евроизборите, те остават заедно в правителството, тъй като коалиционното им споразумение е за настоящия парламент, а не за предстоящите европейски и местни избори.

Именно такова бе основното послание на Сидеров в събота пред Нова тв.

Сидеров: Да сме гарант за пълен управленски мандат на Борисов

"От моя страна няма никакви знаци и действия за край на тази коалиция. Мога да кажа, че съм бил моторът да се направи през 2016 г., а успехът й беше, че изместихме ДПС и от трета политическа сила в парламента станаха четвърта", каза той.

"Съжалявам, че ВМРО тръгна да разцепва тази коалиция, но така са решили", коментира още Сидеров.

"Както и да се явим на изборите трите партии, е важно да дадем уверения, че управленската програма на правителството, която сме поели, ще я свършим докрай. И да не свързваме автоматично евроизборите с управлението", каза още лидерът на "Атака" и изрази съжаление, че не чувал това от другите две партии.

Според него голямата коалиция е стабилна, въпреки случващото се в малката коалиция.

"Няма никакъв трус, не търсете трусове. Нека и трите партии, и тримата лидери потвърдят, че независимо от начина на явяване на изборите, управленската програма докрай, Борисов ще изкара най-накрая един мандат докрай и ние ще бъдем гарант за това", призова още веднъж Сидеров, видимо раздразнен от въпросите на водещата за конфликтите в "Обединени патриоти".

"Не става дума за Златка и Благо Джизъса – става дума за три партии. От началото беше ясно, че имат различия, тези различия си стоят, но ние се споразумяхме да подкрепим една управленска програма до края", поясни той и призова водещата да не търси трусове.

"Нещата трябва да се решават по мъжки, а не в стил прелъстена и изоставена"

Сидеров коментира и писмото от НФСБ към ВМРО, за което стана ясно в петък. В него от НФСБ предлагат да се върнат на масата за преговори, след като от ВМРО решиха, че ще се явяват самостоятелно на евроизборите.

Попитан защо той не е бил поканен, Сидеров заяви: "Може да не ме харесват вече".

"Нещата трябва да се решават по мъжки, а не с писма в стил – прелъстена и изоставена ученичка, която пише на гаджето си", коментира още Сидеров. Той отрече да е искал да бъде водач на листа и отбеляза: "Ясни са само номинациите на Симеонов от НФСБ и Джамбазки от ВМРО".

Както в предишно свое участие в БНР, Сидеров започна да прави забележки на водещата и да дава съвети за журналистиката.

Той използва повода да изтъкне, че бил отзивчив и отговарял на журналистически въпроси, за разлика от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който след среща с премиера в София даде изявление, но без да са предвидени репортерски въпроси.

"За разлика от мен, който съм изключително отзивчив – отговарям на въпросите на медиите - другарят Столтенберг забрани, не отговаря на въпросите на журналистите. На брифинга, който даде в МС, журналистически въпроси нямаше", отбеляза Сидеров и даде идея за журналистически протест пред Министерския съвет за това, че затварят устата на медиите.

mediapool.bg