Кламер БГ - Новини: ВМРО иска химическа кастрация при секспрестъпления

ВМРО иска химическа кастрация при секспрестъпления

България

|
Нед, 18 Авг 2019г. 12:22ч.
ВМРО иска химическа кастрация при секспрестъпления

Премахване на съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдите при тежки престъпления, поиска ВМРО в позиция до медиите, разпространена в неделя. В нея се посочва още, че "поставяме на фокуса на обществото и химическата кастрация като наказание при изнасилване, педофилия и други сексуални извращения".

В изявлението се допълва, че то е провокирано от жестокото изнасилване и последвало убийство на 7-годишната Кристин в село Сотиря, за което в петък бе арестуван след преследване и стрелба 21-годишният Мартин Трифонов. Той остава в болница под арест.

Според ВМРО това убийство не бива да остане просто поредният абзац от дългата сводка с престъпления, извършени от маргинални субекти, и припомнят редица изнасилвания и убийства от последните години като на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Затова партията на Красимир Каракачанов настоява да отпаднат подготвените промени в НПК за съкратеното съдебно следствие, с което се намаляват присъдите с до 1/3. Особено това трябва да важи за подобни тежки престъпления, защото "това само води до регресия при престъпниците, които след 10 години се озовават на улицата и изнасилват и убиват пак", аргументират се от ВМРО.

"Категорични сме, че института на неизбежната отбрана също трябва да бъде разширен и внедрен в наказателната юриспруденция максимално бързо и отваряме за дебат въвеждането на химическата кастрация при изнасилвания, блудства и други сексуални посегателства - практика, която отдавна се прилага в други държави", пише в изявлението.

В него се припомня и концепцията на лидера им и заместник министър-председател по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов за справяне с несоциализираните маси.

mediapool.bg