Кламер БГ - Новини: ВМРО иска още финансови, икономически и данъчни мерки

ВМРО иска още финансови, икономически и данъчни мерки

България

|
Ср, 25 Март 2020г. 14:34ч.
ВМРО иска още финансови, икономически и данъчни мерки

Участващата във властта ВМРО предлага пакет с допълнителни финансови, икономически и данъчни мерки за преодоляване на последствията от кризата заради коронавируса, който ще предложи на ГЕРБ и на НФСБ. Част от предложенията им са отпускане на ваучери на българските граждани за използване на туристически услуги в страната в рамките на годината и незабавно изплащане на всички дължими от държавата суми към фирмите и гражданите.

ВМРО предлагат още отлагане плащането на кредитите на физическите и юридическите лица, засегнати от извънредните мерки към всички банки и финансови агенции до месец след края на извънредното положение.

Идеята им е със средствата, с които ще бъде увеличен капиталът на ББР, да се гарантират отложените вноски към банките за кредитите на предприятия и домакинства. Възможно е необходимите средства за това да са повече от предвидените до момента 500 млн. лв. От ВМРО предлагат източникът на допълнителните средства може да бъде заем от международните пазари или заем за подкрепа на платежния баланс.

От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов уточняват, че застават зад заявката на правителството за активна политика за овладяване на кризата, защото са наясно "колко домакинства и фирми в момента са поставени в затруднено положение". ВМРО ще предложат своите мерки на заседание на коалиционния съвет на управляващите.

Настояват да не се бави възстановяването на ДДС, незабавно се изплащат всички просрочени задължения на държавата към фирми и физически лица. Друго тяхно предложени е "осигуряване на безплатен ваучер по оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС на всеки български гражданин на стойност 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 г".

Предлагат да има и безлихвени кредити микро и малки предприятия, включително осигуряващи семейна заетост в браншове като туризъм, ресторантьорство и транспорт.

Според ВМРО за ресторанти, заведения, хотели, туроператори, магазини в търговски центрове, транспорт, театри, както и кина трябва да се дъде възможност да отложат плащането на данъци и осигуровки, защото са най-засегнати.

Правителството да приеме пакет от допълнителни стимули за инвеститорите, български и чуждестранни, които решат да направят вложения в страната след извънредното положение, настояват още от партията на Каракачанов.

Партията иска и мерки от страна на БНБ. ВМРО настоява за надзорна гъвкавост по отношение на необслужваните кредити, за да се усвоят ползите от държавни гаранции и евентуални мораториуми (ако има такива). "Дори и да има забавени плащания, за определен период те да не се броят за такива, ако са част от гарантиран портфейл от ББР. Например просрочени кредити, необслужвани 90 дни, в момента се обявяват за просрочени и банките са длъжни да провизират съответните суми. Същевременно кредитополучателите влизат в Централния кредитен регистър като некоректни платци и това им блокира по-нататъшно взимане на банков кредит. Срокът да се увеличи от 90 на 180 дни", обясняват от партията.

Те искат още оценките на кредитоспособността на получателите на кредит да е базирана върху информация за дългосрочното им състояние до сега (на базата на минала информация) и да не се дава прекалено голяма тежест на текущите неблагоприятни обстоятелства, както и да а не се прилагат съществуващи препоръки (ако има такива), които изискват намаляване на дела на необслужваните кредити.

От партията предлагат националният икономически съвет към Министерски съвет да стане постоянно работещ орган, като към него с право на глас се включват освен настоящите членове и по един експерт от парламентарно представените партии, както и водещите икономисти и финансисти. Настояват функциите му да се разширят и той да започне да разработва и предлага на Министерски съвет мерки за възстановяване на икономиката след настоящата криза.

ВМРО искат съвета да събира информация за забавените инвестиционни проекти в страната, причините за тяхното забавяне и изготвяне на предложения за нормативни и законодателни мерки за по-бързото им реализиране в България, като се анализира всеки проект. Друга идея е да му се възложи да събира информация от банките кои кредитополучатели ще са най-затруднени да обслужват кредитите си и до каква степен.

mediapool.bg