Кламер БГ - Новини: В търсене на незаконни лекарства за коронавирус прокуратурата стигна до Малайзия

В търсене на незаконни лекарства за коронавирус прокуратурата стигна до Малайзия

България

|
Пет, 22 Май 2020г. 19:18ч.
В търсене на незаконни лекарства за коронавирус прокуратурата стигна до Малайзия

Софийската градска прокуратура е започнала проверка заради незаконно продавани медикаменти за лечение и превенция срещу коронавирус онлайн. И е установила, че едва ли може да разбере кои са нарушителите, още по-малко да стигне до тях. Все пак за намирането им е поискано съдействие от МВР.

Установено е, че два сайта предлагат медикамент, койот действал превантивно срещу коронавируса и грип А и В на цена от 119 лв. Същественият проблем е, че лекарството не е разрешено за употреба у нас.

"С цел установяване на субектите, извършващи търговия в тези сайтове, са били проверени домейните им, като е било установено, че са регистрирани в Куала Лумпур, Малайзия. Информацията и на двата сайта е оскъдна, връзката се осъществява чрез контактна форма", констатирали са управляващите.

Дори на родна почва проверката не е била особено успешна. Установено е, че сайт продава лекараства, които се отпускат само с рецепта. Проверено е, че страницата няма разрешение за тази дейност. Ясен е и размерът на глобите за това нарушение – от 5 до 10 хил. лв. Но:

"На интернет страницата е изписан само телефон за контакт, липсват данни за собственика му".

Има и един случай от Пазарджик. В интернет била публикувана обява за продажба на концентрат за инфузионен разтвор (използван често за вливания при загуба на кръв и дехидратация), за който имало "слухове за предполагаема ефективност в борбата срещу Covid-19". И тук самоличността не е установена, защото е посочен само телефонен номер. Вероятно намирането на този търговец ще е по-лесно, отколкото на продавачите в Куала Лумпур.

mediapool.bg