Кламер БГ - Новини: В тефтерчето на Иванчева има чужд почерк

В тефтерчето на Иванчева има чужд почерк

България

|
Четв, 14 Март 2019г. 16:56ч.
В тефтерчето на Иванчева има чужд почерк

Записки с чужд почерк са открити в тефтерчето на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Това са изводите от графологичната експертиза, назначена от съда, научи Mediapool. Заключението на вещото лице трябва да бъде прието от съдия Иво Хинов в петък. Експертизата е последното доказателство преди да започне финалният етап от делото за подкуп – пледоариите.

Част от записките са писани от Иванчева, но друга част – не, установила е експертизата. Не е ясно чий е чуждият почерк. Този въпрос не е изследван. Вещото лице не е имал такава задача, нито пък му даден образец от друг почерк, който да сравнява.

Тефтерчето на Иванчева се превърна в доказателство, след като прокуратурата заяви, че в него бившата кметица е смятала застроената площ и съответно – подкупа, който е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин. Не е ясно дали точно тези записки са на Иванчева. Според запознати с делото обаче резултатите от експертизата може да превърнат тефтерчето в негодно доказателство.

"Наличието на вписвания от други лица поставят под съмнение като цяло самото доказателство. Тефтерчето прокуратурата може да го изхвърли през прозореца", заяви запознат с експертизата.

От прокуратурата могат да поискат нова експертиза. Крайното решение обаче ще е на съда.

Делото срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров е към края си пред първата инстанция. Тримата бяха арестувани миналия април. Според прокуратурата Иванчева и Петрова са поискали подкуп от Ваклин, а Дюлгеров е бил посредник при предаването му.

Иванчева и Петрова бяха задържани над 8 месеца, а в момента са под домашен арест. Двете откриха множество разминавания в СРС-тата, представени пред съда. Разликите са между записа и сваленото хартия доказателство, което се представя пред съда. Най-фрапиращото разминаване бе при реплика на Петрова, която казва "Не искам децата да ходят в центъра". На хартия тази фраза бе свалена като "Не искам 10%". Разминаване имаше и при банкнотите от подкупа. Наскоро съдът установи, че номерата на част от представените като доказателства пари са различни от описаните в протокола.

mediapool.bg