Кламер БГ - Новини: В деня на избора на Гешев прокуратурата обяви, че няма да започне разследване срещу него

В деня на избора на Гешев прокуратурата обяви, че няма да започне разследване срещу него

България

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 13:59ч.
В деня на избора на Гешев прокуратурата обяви, че няма да започне разследване срещу него

В деня, в който Висшият съдебен съвет гласува за втори път кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, държавното обвинение отказа да образува разследване срещу него. Сигнал срещу Гешев бе подаден от гражданското дружество "БОЕЦ". В него се твърдеше, че единственият кандидат за главен прокурор е извършил престъпление срещу правосъдието, като е сключил споразумение с обвиняеми по дело за данъчни престъпления.

Става дума за разследването "Недосегаемите", започнало още по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър. То е за данъчни престъпления и пране на пари. Гешев поема делото, след като двама негови колеги са работили по него и в крайна сметка се споразумява с обвиняемите. Според БОЕЦ Гешев е осуетил делото срещу един от обвиняемите.

Прокуратурата не намира данни за извършено престъпление, става ясно от съобщението на спецпрокуратурата, която проверяваше случая. До миналата година началник на спецобвинението бе Гешев.

"Въз основа на извършената лична проверка от наблюдаващия прокурор, на когото е възложена, на 11 ноември 2019 г. е постановен отказ за

образуване на досъдебно производство срещу Иван Гешев поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление.

Сигналът на "Боец" е основан на публикация на сайта "Бивол". Копие от отказа е изпратено и на жалбоподателите на посочения от тях адрес", пише в съобщението на прокуратурата.

Проверката срещу Гешев е прекратена три дни преди повторното гласуване във ВСС. Така на практика кандидатът се явява "чист" пред съдебните кадровици, които решават дали да го изберат за втори път.

mediapool.bg