Кламер БГ - Новини: В данъчните складове има над 4 млн. л етилов спирт, но в аптеките липсва

В данъчните складове има над 4 млн. л етилов спирт, но в аптеките липсва

България

|
Ср, 25 Март 2020г. 17:25ч.
В данъчните складове има над 4 млн. л етилов спирт, но в аптеките липсва

Общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 000 лира средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 000 000 литра етилов алкохол (етилов спирт), които може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти.

Това сочи справка на агенция "Митници", обявена в сряда след разговори на ръководството й с производители на етилов алкохол (спирт) и дезинфектанти. Целта е била да се установят разполагаемите запаси от суровини и състоянието на производствените мощности, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Икономическите оператори са дали уверение, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет.

Данните се потвърждават и от разпространените публични позиции на някои компании, в които те подчертават, че могат да отговарят на повишеното търсене на спирт и дезинфектанти, допълват от агенцията

Миналата седмица от Държавния резерв бяха деблокирани сериозни количества, от които стана ясно ,че са се възползвали болници, Национална компания "Железопътна инфраструктура", столичното летище и редица частни компании. На 24 март Държавният резерв обяви търгове за други около 150 хил. литра спирт на цена от лев за литър. Етиловият спирт все още остава дефицитна стока в по аптеките.

mediapool.bg