Кламер БГ - Новини: В Перник няма вода, а въздухът е замърсен със серен диоксид

В Перник няма вода, а въздухът е замърсен със серен диоксид

България

|
Ср, 15 Ян 2020г. 13:04ч.
В Перник няма вода, а въздухът е замърсен със серен диоксид

Във въздуха в Перник е установено сериозно замърсяване със серен диоксид. Това става ясно от съобщение на регионалната инспекция по околна среда и води, разпространено в сряда. Превишението е регистрирано три пъти в сряда сутринта. Най-високата измерена стойност е била 999.13 мкг на кубичен метър при допустими стойности от 500 мкг.

Причина за замърсяването са безветрието и повишеното използване на твърдо гориво както в частни домове, така и в местната Топлофикация, твърдят от РИСОВ. ТЕЦ-ът е на въглища, а в града масово се горят дърва.

През миналия октомври стана ясно, че пернишката Топлофикация, която е свързана с фирми на бизнесмена Христо Ковачки, иска да гори RDF, произведено от боклуци. След протести в града, от дружеството обявиха, че се отказват от намерението си. По последни данни в местния ТЕЦ се горят въглища и биомаса.

"РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум", твърдят от екоинспекцията.

Оттам препоръчват деца, възрастни, хора с астма, белодробни или сърдечно-съдови заболявания да не излизат от домовете си.

"РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност, както и да не се провеждат учебни часове по физическо възпитание и спорт на открито", пише в съобщението.

От екоинспекцията допълват, че серният диоксид засяга преди всичко дихателната система.

"При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа", пише в съобщението им.

mediapool.bg