Кламер БГ - Новини: В 22 района на София ще има балотаж в неделя

В 22 района на София ще има балотаж в неделя

България

|
Пет, 01 Ноем 2019г. 14:54ч.
В 22 района на София ще има балотаж в неделя

Балотажи в неделя има в 22 от 24-те столични района - без "Банкя" и "Кремиковци", където кметовете бяха избрани на първи тур. В 10 от тях срещу кандидатите на ГЕРБ се изправят номинирани от "Демократична България" хора, в други 9 битката е между хората на ГЕРБ и кандидати издигнати или подкрепени от БСП. В един район - "Панчарево", изборът е между независим кандидат и досегашния кмет от управляващата партия. Кандидат на ДБГ стигна до балотаж срещу човек от ГЕРБ в "Нови Искър"

ГЕРБ срещу "Демократична България"

"Демократична България се явява втори път за вота на избирателите след изборите за Европейски парламент и можем да кажем, че сега надграждаме нашата подкрепа. Това е много оптимистично. Ние сме извънпарламентарна политическа сила, а получаваме резултат, значително по-добър от някои от парламентарно представените сили", каза съпредседателят на партията Атанас Атанасов. Той определи кандидатите на партията като "изключително стойностни хора", които имат качества и биха били "изключително полезни в своите райони".

Според другия съпредседател Христо Иванов, битката за промяната в София не е приключила. "И тук отново не става въпрос едни хора да сменят други хора. Тези наши кандидати се явяват с програма, която цели да трансформира начина, по който се управлява София, включително от гледна точка на един основен приоритет на Демократична България - децентрализацията".

От кандидатите на "Демократична България" единствено Трайчо Трайков отива на балотаж като победител от първия тур. Бившият икономически министър от втория кабинет на Борисов и бивш общински съветник от "Реформаторския блок" се бори за кметското място в район "Средец". Срещу него се изправя Любомир Ковачев (ГЕРБ/СДС).

В район "Лозенец" на първия тур най-много гласове събра досегашният кмет от ГЕРБ Любомир Дреков. Съвсем близо до него като резултат е лозенчанинът Константин Павлов - Комитата от "Демократична България". 50-годишният инженер по радио и телевизия и доктор по социология от 1997 г. се занимава с онлайн медии. Той е един от създателите на електронната поща abv.bg и сайта "Терминал 3". Сред приоритетите му са използването на минералните извори в района и разкриване на цялата информация за големи проекти, например небостъргачи, които могат да застрашат качеството на живот.

В "Триадица" за районен кмет срещу кандидата на ГЕРБ Николай Терзиев ще се яви Димитър Божилов - 34-годишен адвокат. Той участва активно в процесите, касаещи местното самоуправление и администрация, участник и правозащитник в инициативни комитети за отстояване на местни каузи.

Балотажът за "Красно село" е между досегашния кмет Христо Апостолов (ГЕРБ) и Росина Станиславова ("Демократична България"). Нейна кауза е запазването на жизнената среда от корпоративни интереси и разхищенията, причинени от общински служители.

В район "Слатина" за кметското място се борят настоящият кмет Наталия Стоянова (ГЕРБ) и предприемачът Георги Илиев ("Демократична България").

Срещу досегашния кмет на район "Витоша" Теодор Петков (СДС) се изправя предприемачът Христо Вълчанов ("Демократична България").

В "Овча купел" кандидат на "Демократична България" е Ангел Стефанов - доктор по политология и преподавател в НБУ. Той беше омбудсман на Столичната община до 2014 г. На балотажа срещу него е досегашният кмет от ГЕРБ Христина Семерджиева.

Балотажът за район "Студентски" е между дългогодишния кмет Димитър Дилчев (ГЕРБ) и Петко Горанов ("Демократична България").

В "Оборище" изборът е между Петър Митев (ГЕРБ/СДС) и Николай Александров ("Демократична България").

Васил Кънев ("Демократична България") и Савина Савова (ГЕРБ) са на балотаж в район "Възраждане".

ГЕРБ срещу БСП

В други 7 столични района до балотаж срещу кандидатите на ГЕРБ стигнаха номинирани от БСП хора, а в други два независими кандидати, но подкрепени от социалистическата партия.

В район "Искър" на втория тур за кметското място ще се борят настоящият кмет Ивайло Цеков от ГЕРБ и кандидатът на левицата и бивши общински съветник Борис Цветков.

В "Подуяне" изборът е между досегашният кмет от ГЕРБ Ева Митова и Веселин Жечев от БСП.

В "Люлин" сблъсъкът е между Милко Младенов от ГЕРБ и Мая Александрова от БСП.

В "Илинден" на балотаж са Иван Божилов (ГЕРБ) и Георги Томов (БСП).

В "Надежда" битката е между Димитър Димов от ГЕРБ, който беше кмет и до момента и Стоян Цветков от БСП.

В "Изгрев" след първия тур с малко води издигнатият от БСП Делян Георгиев пред досегашния кмет от ГЕРБ Цветомир Жеков.

Във "Връбница" срещу настоящия кмет Младен Младенов от ГЕРБ излиза Владимир Петров от БСП.

В "Младост" и "Красна поляна" срещу кандидатите на ГЕРБ се изправят независими кандидати, но подкрепени от БСП. В "Младост" балотажът е срещу Мария Илиева (ГЕРБ), която загуби предишния вот от независимата Десислава Иванчева, и досегашният главен архитект на района Стефан Стефанов.

В "Красна поляна" след първия тур води досегашният кмет Иван Чакъров, който се изправя на балотажа срещу независимия, но подкрепен от БСП, Георги Миланов.

ДБГ и един независим

Малко по-различна е ситуацията в районите "Панчарево" и "Нови Искър". В първия срещу кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Димитър Сичанов се изправя бивш кадър на партията на Бойко Борисов - Николай Гюров, който в последните 12 години беше кмет на село Бистрица. Гюров води след първия тур.

В "Нови Искър" балотажът е между досегашния кмет Даниела Райчева и Владимир Владимиров, издигнат от ДБГ.

mediapool.bg