Кламер БГ - Новини: Българските пенсионери в Турция трябва да декларират до 27 август, че са живи

Българските пенсионери в Турция трябва да декларират до 27 август, че са живи

България

|
Пет, 23 Авг 2019г. 17:55ч.
Българските пенсионери в Турция трябва да декларират до 27 август, че са живи

Българските граждани, получаващи пенсии на базата на споразумението между правителствата на Република България и на Република Турция за изплащане на български пенсии в Турция, са задължени по силата на това споразумение два пъти в годината да декларират пред българските власти, че са живи. Това напомни в петък Националният осигурителен институт (НОИ).

Получателите на такива пенсии трябва през месеците януари и юли на съответната календарна година да се явяват лично пред официален орган в Република Турция за заверка на декларацията за живот. След заверката оригиналът на документа се изпраща до НОИ, дирекция "Европейски регламенти и международни договори" на адрес: 1303, София, бул. "Ал. Стамболийски" № 62-64.

За да не се спират пенсиите на лицата, документът трябва да е получен в срок до 10 февруари, когато той се отнася за първото полугодие. Срокът за подаване на декларациите за живот за второто полугодие на 2019 г. от лицата, получаващи пенсии в Турция, бе до 10 август, но сега се удължава до 27 август т. г.

В случай на спиране на пенсията изплащането се възобновява след получаване в НОИ на въпросната надлежно заверена декларация за живот. Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство – община, кметство, областна управа, нотариус и т. н.

Образец на декларацията за живот е достъпна на интернет страницата на НОИ в рубрика "За потребителя"/"Формуляри"/"Формуляри и образци по регламенти"/ "Образци на декларация за продължаване изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други държави".

mediapool.bg