Кламер БГ - Новини: Българската връзка в скандалите, които тресат Македония

Българската връзка в скандалите, които тресат Македония

България

|
Пон, 12 Авг 2019г. 13:24ч.
Българската връзка в скандалите, които тресат Македония

Българската връзка в корупционния скандал, който тресе Македония от седмици, става все по-силна, въпреки усилията на София да стои встрани от вътрешните работи на югозападната ни съседка. В центъра на спиралата стои най-богатият македонец Орце Камчев, когото България предложи тихомълком за почетен консул, а сега се принуди по-същия начин да се съобрази с македонските резерви и "замрази" номинацията.

Камчев е разследван от Специализираната прокуратура в Скопие за пране на пари, но в същото време той се оказва изнудван от шоумена Боян Йовановски (Боки 13) и и бизнесмена Зоран Милески (Зоки Кичеец).

Двамата му искали пари, за да платят от негово име на ръководителя на македонската специализирана прокуратура Катица Янева да реши в негова полза делото за пране на пари.

В момента Йовановски и Милески са в ареста, а Камчев е свидетел срещу тях.

Според местни медии в този казус е имала роля и България, която се е опитала първо да "спаси" Камчев с предложението да стане почетен консул, а след това му е осигурила охрана и продължава да следи развитието около него.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов категорично отрича София да има отношение по случая. Миналия месец той каза, че българските власти внимателно следят аферата "Рекет“, но отхвърли всички спекулации за български връзки.

И досега не е ясно кой и с какви точно мотиви е предложил Камчев за почетен консул.

"Българите да не се месят"

Миналата седмица близкият до крайнодясната италианска партия "Лига" италиански вестник "Ла верита" публикува видеозаписи, снимки и аудиозаписи, на които се вижда и чува Йордан Камчев да дава част от исканите му пари на Йовановски.

Чува се как двамата разговарят и Йовановски обещава на Камчев, че "в понеделник или най-късно до вторник ще бъде освободен от Върховния съд".

Записана е и прокурорката Янева, която твърди обаче, че е преговаряла с Орце Камчев, за да стане свидетел в досъдебно производство, водено от Специалната прокуратура.

В един от записите се чува и репликата на Камчев: "Българите вече да не се месят". Но не става ясно за какви българи става въпрос и за каква намеса.

Намесва се и името на македонския премиер Зоран Заев, който отрече да има каквито и да е връзки със заподозрения Боян Йовановски.

От прокуратурата съобщиха, че не са разпространили те кадрите.

В същото време в края на миналия месец Дойче Веле съобщи, че Камчев е записал разговорите си с изнудвачите. Той запознал и премиера Бойко Борисов със съдържанието на аудио- и видеозаписите, който му осигурил охрана.

Кой е Орце Камчев?

Йордан Камчев, по-известен като Орце Камчев, е смятан за най-богатия македонец с интереси в енергетиката, медиите, медицината, спорта, хотелиерството и други.

Той е обвинен в организиране на престъпна група с цел измами, пране на пари и злоупотреба със служебно положение.

Името му се свързва с ВМРО-ДПМНЕ по време на управлението на премиера Никола Груевски. Той бе собственик на подкрепящата ВМРО-ДПМНЕ голяма медийна компания МПМ, която фалира преди две години.

По-късно обаче е изразявал и подкрепата си към премиера Зоран Заев.

mediapool.bg