Кламер БГ - Новини: Българо-немските отношения са силни като домашна ракия

Българо-немските отношения са силни като домашна ракия

България

|
Вт, 08 Окт 2019г. 22:32ч.
Българо-немските отношения са силни като домашна ракия

"Уважаеми господин министър-председател, нашите отношения са силни като домашна ракия", заяви новият посланик на Германия у нас Кристоф Айххорн, обръщайки се към премиера Бойко Борисов по време на откриването на

иновативен център за производство на софтуер за автономни автомобили на немската компания "Бош" в "София тех парк" във вторник.

Айххорн благодари на Борисов за добрия бизнес климат и близките му отношения с канцлера Ангела Меркел. Премиерът пък обясни, че България не е отпаднала от надпреварата за избор на място, където да се изгради новият завод на германската автомобилна компания "Фолксваген".

В България има 250 автомобилни завода и страната ни все още участва в надпреварата за завод на "Фолксваген", посочи пред БНТ премиерът.

"Те нямат решение, нашите оферти стоят. Това беше само намерено като кусур за България - че спазваме европейските правила. Тяхно решение, просто ние всичко, което беше необходимо, сторихме. И се надявам, че решението ще е такова", каза Борисов.

По думите му България продължава да привлича чуждестранни инвестиции и все повече българи се завръщат от чужбина.

"Център след център, център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се заради вече добрите възнаграждения и прекрасното място, каквото е България, за живот. Това се прави само когато "има такава държава", допълни той, препращайки към създадената преди дни от шоумена Слави Трифонов партия "Няма такава държава".

В иновативния център на "Бош" работят 200 български софтуерни специалисти, а до края на годината ще станат 500., каза Борисов веднага след като направи пробно кръгче с безпилотния автомобил .

"Най-гордото за нас е, че алгоритмите, математиката, софтуерът - всичко това, което виждате, е правено от българи и то тук", заяви Борисов.

"На 100 метра оттук е аутсорсинг центърът на Световната банка, малко по-надолу ще бъде един от осемте супер компютри, които и вие ще може да ползвате 24 часа 7 дни в седмицата, неслучайно България беше избрана", каза още той.

mediapool.bg