Кламер БГ - Новини: България ще бъде глобена, ако не построи нови центрове за мигранти

България ще бъде глобена, ако не построи нови центрове за мигранти

България

|
Пет, 22 Март 2019г. 16:54ч.
България ще бъде глобена, ако не построи нови центрове за мигранти

На България ще бъдат наложени финансови корекции, ако не се построят трите нови бежански центъра в Елхово, Любимец и Малко Търново, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Поръчката за построяването на центрове с фургони за близо 10 млн. лв. бе обявена преди няколко дни и предизвика сериозно напрежение сред местните хора в трите крайгранични общини. Затова ръководството на МВР побърза да ги успокои, че бежанци там ще се настаняват само при нужда.

Не бежански лагери, а центрове за временно настаняване

Това не са нови бежански лагери, а центрове за временно настаняване на нелегални мигранти, обясни Ципов пред журналисти в петък. Там ще се "обработват" влезлите незаконно у нас – ще се оформят документите им и ще се провеждат разпити от ДАНС и МВР.

"МВР няма да строи нови лагери. Обществената поръчка е за подготовка на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип тогава, когато е налице съществено увеличение на миграционния натиск", уточни Ципов. Чрез този търг се изгражда инфраструктура – път, електричество, ВиК, огради, охранителни системи. Фургоните ще се поставят при нужда. Те ще са за по четирима души.

Парите са построяването на новите центрове или площадки са от фонд "Убежище, миграция и интеграция". Те бяха отпуснати по т.нар. спешни мерки, по които България поиска средства от ЕК преди три години, след пика на мигрантския натиск към Европа през 2015 г.

"Проектът е одобрен от ЕК и ако дейностите по него не бъдат реализирани, на България ще бъде наложена финансова корекция, която вече ще се плати от държавния бюджет", каза Ципов. Работата по площадките трябва да приключи до януари догодина.

"Ние трябва да сме готови, защото военният конфликт в Близкия Изток продължава. Никой не може да даде гаранции, че във всеки един момент няма да се появи отново засилен миграционен натиск. Нашите очаквания са към момента такъв да няма, но България трябва да е готова да посрещне евентуално нова миграционна вълна", заяви зам.-министърът. Според него в Турция и в момента има около 3 млн. бежанци.

Какво се строи?

Според обществената поръчка трите центъра ще имат общ капацитет от 3 хил. души. Най-големият център ще е на ул. "Морава" 1 в Елхово. Става дума за имот от 27 дка. Там ще се разположат 204 спални контейнера за 1632 души. Вторият по големина лагер ще е в Любимец. Теренът му е 15.3 дка, върху които ще има 164 за общо 1088 души. Общо 45 контейнера за 280 души ще има в Малко Търново.

Местните хора разбраха за предстоящото строителство от медиите. За намеренията на МВР не знаеха дори кметовете на градовете, което предизвика сериозно напрежение. По сходен начин МВР бе принудено да се откаже от подобна площадка преди 3 години в елховското село Бояново. Местните неколкократно излизаха на протест, след като разбраха за намеренията на силовото ведомство.

mediapool.bg