Кламер БГ - Новини: България покани руснаци да ремонтират щурмоваците Су-25

България покани руснаци да ремонтират щурмоваците Су-25

България

|
Вт, 25 Юни 2019г. 18:34ч.
България покани руснаци да ремонтират щурмоваците Су-25

Руската страна в крайна сметка ще вземе поне част от парите за ремонта на съветските щурмоваци Су-25, които все още са на въоръжение в българската армия. България покани в "ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта", който ще се извърши в наскоро национализирания завод "Авионамс".

Около поръчката, която през годините може да стигне до 100 млн. лева с ДДС, има много интереси, а развръзката й изненадващо бе обявена от председателя на парламента Цвета Караянчева след срещата й с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

От съобщението на парламента не става ясно какви са параметрите на бъдещото руско участие в ремонта, нито как ще бъде заплатено. Засега от Министерството на отбраната няма никаква позиция и то на фона на доскорошните му твърдения, че "Авионамс" няма капацитет да се справи с поръчката.

Поръчката за ремонта на Су-25 е една от най-странните изяви на Министерството на отбраната в последните години. В края на миналата година правителството одобри ремонта на щурмоваците, за който можеше да бъдат сключени конкретни договори до около 100 млн. лева с ДДС.

Миналата година военното министерство сключи договор с 558-ми авиационен ремонтен завод в Беларус за поддръжката на 14-те машини. До поръчката бе допуснат само този кандидат, след като другата поканена компания - "Обединена авиостроителна корпорация–Русия", не подаде оферта.

От БСП се опитаха да раздухат скандал и обявиха, че "поръчката е само с един кон". В сюжета се намеси и "Авионамс", който обяви, че може да ремонтира машините. От МО обаче прецениха, че към момента държавният завод не може да се справи с такава задача. Миналата година военният министър Красимир Каракачанов обясни, че "Авионамс" няма нито нужното оборудване, нито лиценз, нито специалисти.

Впоследствие обаче се оказа, че Беларус е обект на европейски санкции. Месеци наред министерството търсеше начин да реализира договора, но явно сега е взето друго решение - ангажирането на завода "Авионамс".

Вкарването на руснаците в изпълнението на договор отваря много въпроси. Първият е зависимостта на българската авиация от Москва. По-рано МО сключи договор с руснаците за поддръжката на изтребителите МиГ-29. Каракачанов подписа с руската корпорация РСК МиГ поръчка, чиято цена през годините ще достигне 81 млн. лева. Към момента не е ясно и дали няма да има проблеми и около избора на беларуския завод.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов коментира, че за ремонта на Су-25 са предвидени 40 млн. лева.

Той отхвърли коментари, че сделката може да мине през Русия, като "компенсация" за това, че България ще купи изтребители F-16 от САЩ.

mediapool.bg