Кламер БГ - Новини: България и Македония продължават преговорите по спорната история

България и Македония продължават преговорите по спорната история

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 08:07ч.
България и Македония продължават преговорите по спорната история

Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония ще се събере на двудневно заседание в Националния исторически музей в София. Това ще бъде трето заседание на комисията, създадена по силата на Договора за приятелство между двете държави, съобщи БНР.

Предвижда се всяка година тя да представя общ доклад за дейността си на правителствата на София и Скопие, а на последното заседание бяха обменени учебниците по история.

До момента България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония, тъй като българските представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание.

На двустранна среща преди дни в Солун със с македонския си колега Никола Димитров българският първи дипломат обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и заяви, че е в общ интерес съвместната мултидисциплинарна комисия най-накрая да излезе с реални резултати.

Експертната комисия беше създадена по силата на Договора за приятелство между София и Скопие и всяка година ще представя общ доклад за дейността си на правителствата на двете държави.

От българска страна съпредседател на комисията е професор Ангел Димитров, първият български посланик в Скопие.

mediapool.bg