Кламер БГ - Новини: България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония

България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония

България

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 14:32ч.
България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония

България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в петък.

Тя отговори на въпрос на Петър Витанов и Димитър Данчев от левицата относно работата на мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси, създадена по договора за добросъседство между България и Македония.

До момента комисията е имала две заседания, като третото се очаква да бъде до края на този месец, посочи Захариева. Обмениха се учебниците по история между двете държави и на второто заседание е направен преглед на учебници от 6-то и 7-мо отделение в Република Македония и са представени над 30 страници бележки по тях, каза външният министър. По думите й нашите представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание. Иначе обаче атмосферата в комисията била конструктивна.

Министър Захариева посочи, че комисията трябва всяка година да представя общ доклад за дейността си на правителствата на двете държави. За България е важно най-бързо да се разберем за общи исторически събития и личности, които би трябвало да честваме заедно, коментира тя.

Захариева посочи, че на първото заседание на комисията, на което е присъствала закратко, са обсъдени правилата на работа. Учените от двете държави са се разбрали заседанията да се провеждат на ротационен принцип - един път в България, един път в Македония.

Външният министър отбеляза, че очакванията от работата на мулдисциплинарната комисия са много големи. Тя посочи, че българските представители в нея са определени след консултации с Българската академия на науките и Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Не мисля, че някой има съмнение в професионалните качества на нашите представители в комисията, добави тя.

mediapool.bg