Кламер БГ - Новини: България вече ще може да купува от САЩ военна техника на изплащане

България вече ще може да купува от САЩ военна техника на изплащане

България

|
Ср, 08 Апр 2020г. 16:52ч.
България вече ще може да купува от САЩ военна техника на изплащане

България вече ще може да сключва военни сделки със САЩ, които да изплаща разсрочено. Правителство плати 2.1 млрд. лева за новите изтребители F-16 Block 70 в аванс, тъй като страната ни не беше сключвала подобни сделки със САЩ и нямаше изискваната кредитна история.

След този договор обаче Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ е уведомила военното министерство, че България вече е сред страните, които ще могат да плащат разсрочено отбранителни продукти и услуги, придобити по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ

Възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти.

"Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години", съобщиха от военното министерство.

Американски компании проявяват интерес и към друг от големите военни проекти – този за закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски за около 1.5 млрд. лева.

Проектът сериозно зацикли и източници от МО допуснаха, че може да бъде рестартиран и правителството да го реши с междудържавни преговори.

Подобно решение обаче ще изисква санкция от парламента.

Освен това не е ясно дали ще бъде предпочетена оферта от американска компания, тъй като има сериозна конкуренция за поръчката.

Разсроченото плащане може да се приложи и в случай, че България закупи още осем изтребители F-16, каквито са армейските планове.

Страната ни ще се възползва от тази опция и при последващите договори за поддръжка на изтребителите.

Към момента обаче бъдещето на големите военни сделки е под въпрос, след като финансовият министър Владислав Горанов публично допусна възможността да бъдат замразени заради антикризисните мерки.

mediapool.bg