Кламер БГ - Новини: Българите са сред най-изкушените в ЕС да пият антибиотик без рецепта

Българите са сред най-изкушените в ЕС да пият антибиотик без рецепта

България

|
Четв, 15 Ноем 2018г. 17:25ч.
Българите са сред най-изкушените в ЕС да пият антибиотик без рецепта

Два пъти повече хора у нас пият антибиотици без лекарско предписание спрямо средните нива в ЕС. Това показва ново проучване на Евробарометър относно обществената осведоменост за антибиотиците и общите тенденции при тяхната употреба, публикувано от Европейската комисия в навечерието на Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците – 18 ноември.

Проучването показва, че като цяло по-малко хора в ЕС, в това число и в България са пили антибиотик в последната година, спрямо резултатите от предходни проучвания.

Средно 32% от гражданите на ЕС и 34% от българите са пили антибиотик през последната година, което е 5% спад спрямо 2016 година.

В същото време обаче 14% от българите са пили антибиотик без лекарско предписание, което е увеличение с 2% спрямо 2016 година и е два пъти над средноевропейската употреба на антибиотици без рецепта, която е 7%. Само в Румъния и Австрия повече хора са приемали антибиотик без медицинско предписание (15%).

Сравнително висок процент от българите (31%) при средно 19% за ЕС казват, че са пили антибиотици при грип и настинка, когато приемът им е ненужен.

Също така висок процент българи – 21% продължават погрешно да смятат, че трябва да спрат антибиотичното лечение, когато се почувстват по-добре. Това погрешно схващане се споделя от едва 13% от гражданите на ЕС.

Това поставя България в дъното на ЕС по осведоменост как е правилно да приемаме антибиотик. У нас 70% дават правилния отговор, че антибиотикът се пие докато приключи предписаният от лекаря курс. За сравнение средно 84% от гражданите на ЕС дават правилен отговор, като в Северна Европа и Чехия над 90% от хората отговарят правилно.

Едва 17% от българите и 33% от гражданите на ЕС са получили в последната година информация да не употребяват ненужно антибиотици, като повечето българи са получили тази информация от лекар, докато повечето европейци – от други източници.

Като цяло над две трети от хората биха искали да получат повече информация за антибиотиците. 26% от гражданите на ЕС и 34% от българите имат нужда от повече информация за това в какви случаи се пие антибиотик.

25% от европейците и 21% от българите имат нужда от допълнителна информация по отношение на антибиотичната резистентност.

mediapool.bg