Кламер БГ - Новини: Брюксел разочарова Гешев, държи да има реформа

Брюксел разочарова Гешев, държи да има реформа

България

|
Вт, 11 Май 2021г. 17:35ч.
Брюксел разочарова Гешев, държи да има реформа

Европейската комисия е получила писмото от българската прокуратура, което информира за "оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-ото Народно събрание" за закриването на двете спецпрокуратури.

Ръководството на българската прокуратура съобщи за писмото през миналата седмица, когато подчинените на Иван Гешев магистрати излязоха на мълчалив протест пред съдебните палати в цялата страна. Писмото е изпратено също до председателя на Европейския парламент и Венецианската комисия.

"Комисията ще продължи да наблюдава отблизо ситуацията, тъй като това е изключително важно в контекста на предстоящия доклад за върховенството на закона", коментира Еврокомисията, цитирана от БНР.

ЕК подчертава, че България не бива да обръщат хода на напредъка, констатиран в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от 2019 година. За Брюксел най-важната задача пред страната е реформата да продължи, като се въведе възможност за обективно разследване на главния прокурор и неговите заместници, а реформите да продължат.

Във вторник Конституционният съд обяви за противоконституционна фигурата на независимия разследващ прокурор, който бе създаден от ГЕРБ в последните дни на 44-я парламент. Това означава, че през юли ЕК ще констатира поредния провал на България да изпълни задължението си и да създаде механизъм за разследване на ръководството на прокуратурата.

mediapool.bg