Кламер БГ - Новини: Британски топ дипломат ще изнесе лекция в София

Британски топ дипломат ще изнесе лекция в София

България

|
Вт, 05 Ноем 2019г. 18:03ч.
Британски топ дипломат ще изнесе лекция в София

Известният британски дипломат сър Робърт Купър ще бъде тазгодишният лектор в поредицата на Центъра за либерални стратегии "Мемориални лекции Джу". Те са в памет на Юлия Гурковска (Джу) - бивш програмен директор в Центъра за либерални стратегии и началник на кабинета на първия демократично избран президент на България.

Сър Робърт Купър ще изнесе лекция на тема "Демокрация и емоция", която ще бъде модерирана от Иван Кръстев и ще се проведе на 11 ноември от 18:30 ч. във Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) на адрес: София, ул. "Г. С. Раковски" 108, етаж 2, зала 4.

Купър e британски дипломат и бивш специален съветник на Европейската комисия за Мианмар и по въпроси свързани с Балканите. Участвал е в развитието на Стратегията за сигурност на ЕС и Иранското ядрено споразумение.

Роден и израснал в Кения, завършва Оксфорд и Университета в Пенсилвания.

През 1970 г. започва работа в британската дипломатическа служба и продължава кариерата си в Ню Йорк, Токио, Брюксел и Бон. Завръща се в Лондон и оглавява отдела за планиране на британското външно министерство. Бил е заместник главен секретар на кабинета на Тони Блеър, както и специален пратеник на Великобритания в Афганистан. От 2002 година е съветник на върховните представители по външната политика на ЕС - Хавиер Солана и Катрин Аштън.

Член е на Европейския съвет за външна политика (ECFR.eu).

Автор е на редица публикации и на книгата "Разпадът на нациите" (Обсидиан, 2004, The Breaking of Nations, 2000), която печели литературната награда "Оруел".

mediapool.bg